Мајстор фристајл фудбала одушевљава пролазнике

Двадесетпетогодишњи Радивоје Вуковић триковима, које викендом увече изводи фудбалском лоптом у Змај Јовиној улици, постао је права атракција за све Новосађане и посетиоце.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Тај момак се од 2007. године бави фристајл фудбалом, односно изводи трикове лоптом свим деловима тела, а однедавно је одлучио да свој таленат покаже и другима. Како каже, најпре га је било страх како ће људи реаговати, али је већ на првом јавном наступу у центру града одушевио Новосађане својим умећем. 

– Видео сам да у иностранству људи изводе трикове у центру града и да од тога зарађују и живе па сам тако и ја одлучио да то пробам – прича Радивоје Вуковић. – Први пут када сам се појавио, нисам имао никакву кутију испред себе, желео сам да ме људи запазе, а да и ја видим и чујем њихове реакције на то што радим, и углавном су сви коментари били позитивни. Одлучио сам да следећи пут понесем кутију и видим колико ћу да зарадим, и тако је и кренуло. Може од тога фино да се заради.

Док нам прича, показује нам своје „вратоломије” и уверава нас да може лопту и по неколико десетина пута да окрене ногом у ваздуху. Каже нам да му прилазе и старији и млађи док изводи трикове, хвале га и траже да чешће с лоптом излази у центар града. С осмехом признаје и да му прија што најмлађи суграђани желе да се фотографишу с њим јер су му они највећа подршка.

Одмалена је играо фудбал, а у време када је спознао фристајл фудбал, појавио се и Роналдињо, од кога је и хватао кораке, али путем телевизијских канала јер тада интернет није био развијен као данас. Најпре је вежбао испред зграде и већ после првог савладаног трика се заљубио у фристајл, па до данас не престаје да га вежба.

– Некоме то изгледа сулудо, али мени је незамисливо да ми прође дан а да не шутнем лопту, то волим, испуњава ме – истиче овај младић. – Код куће имам кошаркашку, фудбалску лопту и велику и малу, лоптицу-скочицу, лоптицу за тенис. Свуда су ми по стану па док идем из просторије у просторију, увек је нека лопта на путу и онда шутам. Моји укућани су већ навикли на мене. Током зиме углавном вежбам у стану и увек настрада нека слика, саксија, а некад лопта погоди и телевизор, па родитељи шизе, поготово мама, њој је то незамисливо. Ипак, кад види реакције људи на улици, онда је задовољна и срећна.

Иако многима делује једноставан, фристајл фудбал, каже Раде, захтева спремност, вештину, концентрацију и фокус, технику и добар осећај. Додаје да је потребно доста одрицања, али и да је уз таленат и вежбу све могуће. Премда су му на почетку и основни трикови изгледали немогући за извођење, успео је јер није одустао од вежбања. Данас је много лакше јер уз помоћ интернета и, пре свега, „Јутјуба”, може да учи нове трикове. Раде је рођен у Кули, али већ десетак година живи с родитељима и братом у Новом Саду. Запослен је као трговац у једној радњи, а, како каже, све слободно време користи да би вежбао фристајл.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
Сарађује и са „Звездом”

Радивоје је свој таленат показао и у једном телевизијском шоу-програму и захваљујући медијима, успоставио је сарадњу с Фудбалским клубом „Црвена звезда”. Наступаће у фан-зони пред неку од утакмица, а то му је, како посебно истиче, остварење сна јер је одувек навијао за „Звезду”.

У будућности би волео да фристајл фудбал подигне на виши ниво јер код нас није развијен, али и да чешће наступа на различитим догађајима и на тај начин остварује зараду.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести