Ликовна колонија Тамбурица феста: Оаза уметности и културе

НОВИ САД: У оквиру предстојећег „Тамбурица феста“, традиционална ликовна колонија ове године је одржана у Гложану. Боравећи у амбијенту туристичко-спортског центра „Оаза“, дванаесторо уметника из Србије, Црне Горе и Северне Македоније је током осам дана стварало дела на тему „Етно-музикологија и ликовност“, као и слободне форме у складу са својим интересовањима.
l
Фото: Dnevnik.rs

Концепт „Тамбурица феста“ обједињује све видове уметности и културе, објаснио је директор „Тамбурица феста” др Јован Пејчић.

Према његовим речима, на манифестацији су заступљени композитори, текстописци, вокални и драмски уметници, а осим тога, поносни су и на 12 година постојања ликовне колоније, у оквиру које се сваке године окупе врхунски сликари, инспирисани етно-музикологијом и тамбурицом.

Током 12 година сакупили смо око 160 уља на платну, навео је Пејчић.

Осим појединих мотива природе и музичких инструмената, уметници су на платну претежно изразили теме којима се често баве, те у избору овогодишњих дела традиционалне ликовне колоније доминирају портрети људи.

До сада сам имао 25 самосталних изложби, а колективне на којима сам учествовао престао сам да бројим, рекао је један од учесника, ликовни уметник из Београда Иван Коцић.

Фото: Dnevnik.rs

Како је додао, тренутно се бави повезивањем савремене уметности и процеса рециклаже.

Радим портрете техником асемблаже од дечјих играчака и на тај начин настају својеврсни мозаици од рециклираних пластичних делова. У оквиру колоније остао сам веран тематици женског портрета, али у акрилу на платну. Ти портрети приказују савремену, младу и активну жену. Настојао сам да је прикажем као снажну и самосталну индивидуу, а истовремено загонетну. Кроз историју је интересантно пратити рад уметника кроз тему женских портрета и фигура, као и тему мушко-женских односа. То је вечна и, практично, ванвременска тема, тако да ми се некако сама наметнула, казао је Коцић.

Текст и фото: Б. Павковић

goca
10.06.2019 • 08:27
bravoo za nase majstore i vizionare.divno
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести