КУД „Виноградар” из Нових Лединаца: Чувају фолклорно наслеђе предака

Да би фолклорно наслеђе предака сачували од заборава, али и дали могућност различитим генерацијама да се забаве и друже, чланови Културно-уметничког друштва „Виноградар” у Новим Лединцима већ 19 година у том селу негују културу игре и уметности.
KUD Vinogradar (3)
Фото: приватна архива

КУД је основан захваљујући иницијативи и ентузијазму данашњег руководиоца и кореографа „Виноградара” Владислава Бабијановића, који га је оформио заједно с председником Јованом Мијановићем. Прве године КУД је функционисао као школа фолклора КУД-а „Соња Маринковић” из Новог Сада и тада је уписано 40 чланова, а данас их је око 150.

„Тренутно имамо четири групе – млађу дечју групу и почетничку, у којима су деца од четири до седам-осам година, старији дечји узраст од петог до осмог разреда, извођачки ансамлб и рекреативну групу“, прича Владислав Бабијановић.

„У извођачком ансаблу су средњошколци и старији студенти и запослени, а рекреативну групу углавном чине родитељи, који су кренули пре пет година да играју, а данас то схватају врло озбиљно. Имамо и певачку групу у оквиру ансамбла, у којој певају девојке које имају дара, а повремено се ту укључи и неколико родитеља. Извођачка група нам је најуспешнија јер су нам они репрезент ансамбла. С њима, наравно, највише наступамо, идемо на смотре, такмичења и различите манифестације, путујемо и сарађујемо с другим ансамблима. Обишли смо заиста доста држава. Готово сваке године идемо на једну инострану турнеју. Били смо у Италији, Чешкој, Мађарској, Републици Српској, Бугарској, Румунији, Француској, Белгији, Грчкој...“

Фото: приватна архива

По речима нашег саговорника, где год да наступају, публика лепо реагује на њихову игру, односно генерално на српски фолкор јер је он богат ритмовима, шароликим костимима и избором игара. У биографију КУД-а током 19 година уписане су бројне награде које су њихови састави освајали, а највећи успех су остварили на Покрајинској смотри дечјег фолклорног стваралаштва у Сомбору, на којој су освојили бронзану плакету. У свом репертоару имају 15 кореографија, а пробе се одржавју два пута недељно у Новим Лединцима. Како каже наш саговорник, примају и нове чланове током целе године.

„Када смо почели рад у Дому културе, где и данас вежбамо, имали смо практично немогуће услове, није било грејања, било је много неког шута и свега што смо морали да склонимо, а неколико пута смо кречили салу, наравно, уз подршку месне заједнице, која је увек уступала тај простор без неке накнаде“, казао је Владислав Бабијановић.

„Временом смо средили грејање уз њихову помоћ и помоћ Града и сад имамо прилично лепу салу. Ставили смо огледала и набављено је много ношњи. Сада већ имамо проблем с тим да немамо где да држимо ношњу па планирамо да направимо неке ормаре. Од мало новца који добијамо све улажемо у КУД. Имамо играча који су с нама још из прве генерације, а један од њих је асистент. То је Александар Алимпијевић, који се посветио фолклору па сам шије лепу ношњу за наш КУД. Од почетка је с нама Бојан Милошев као корепетитор, док је Наташа Новак наш вокални педагог.“

В. Бијелић

ПројекатПриградска насеља Новог Садаје суфинансиран од Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести