Конкурс прилика да млади предложе промене у својим местима

Почетком јула расписан  је конкурс „Шта нам тешко“у оквиру програма „Млади су закон 2021“, који омогућава младима између 15 и 30 година  да добију финансијску и менторску подршку за реализацију идеја које су заправо  одговар на потребе локалних заједница у Србији.
1
Фото: Приватна архива

Рок за пријаву је 15. новембар, или до утрошка пара, али 28. јула од 12 сати се оцењују до тад пристигли предлози пројеката и с таквом праксом ће се наставити на свеке две седмице.

- Кроз овај конкурс ће бити подржано 130 омладинских волонтерских пројеката широм Србије у износу од 20.000 до 42.000 динара по пројекту, за шта је издвојено укупно чак 5.670.000 динара – каже менторка омладинских група Марија Петровић из Сремских Карловаца, која је лане са својим суграђанима такође учествовала у креирању и реализацији неколико пројеката који су били врло запажени. - За учешће у програму могу се пријавити неформалне групе од минимално петоро људи од 15 до 30 година које су држављани и бораве на територији Републике Србије, међу којима се један члан мора бити пунолетан и координатор или представник групе, који је директно одговоран за припрему и реализацију пројекта који предлажу. Осим тога, право да конкуришу имају и  удружења младих, чији Управни одбор има минимум две трећине младих поменутог животног доба.

Марија напомиње да пројети с којима млади желе да конкуришу могу бити из домена екологије, образовања, социјалне политике, односно  посебно усмерени ка угроженим групама људи, обнове, кампања, културе и других области. Све активности морају бити завршене закључно са 15. новембром ове године. Датеље о конкурсу могу се  пронаћи на страници: https://mladisuzakon.rs/stanamtesko-konkurs/, а дигитални формулар на: https://istrazivaci.wufoo.com/forms/mqybndp1cabozq/.

-  Конкурс „Шта нам тешко“ је сигурна зона за младе да се опробају у организовању активности на нивоу својих локалних заједница – наглашава Марија Петровић. -  Ово је добра вежба да уоче проблеме и пронађу креативна решења уз финансијску подршку и уз помоћ ментора. Дивно је видети младе људе када генеришу нове програме и идеје и тај начин иницирају корисне и лепе подухвате за своју околину. из Сопственог искуства могу да кажем да је веома је подстицајно када заједно са својим другарима реализујете жељену активност и видите конкретан бољитак.

Фото: Приватна архива

Лане је на тлу Војводине на основу тог конкурса реализовано 36 пројеката. Марија  истиче да се то сматра великим успехом узимајући у обзир услове рада због пандемије коронавируса. Напомиње да се приликом реализације пројeкта у Сремским Карловцима строго водило рачуна да активности буду на отвореном без присуства већег броја учесника од прописаног. По завршетку циклуса резимирани су резултати, али је то прошле године учињено у складу са пандемијским околностима, а то значи  тако што су се учесници јављали уживо с различитих места.

- Ове године се надам да ћемо ту такозвану евалуацију, односно сумирање резултата обавити на скупу ком ће сви ментори присуствовати, јер је један од циљева конкурса да се млади упознају, ратзмењују искуства у директном контакту и друже. – истиче Марија Петровић и додаје да су контакти менторадоступни на: https://mladisuzakon.rs/partneri-i-mentori/.

Конкурс „Шта нам тешко“ спроводе Млади истраживачи Србије у партнерству са Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца, “ЦеГраД”-ом из Обреновца, “ТИМ 42” из Лесковца, ГМ “Оптимист” из Горњег Милановца уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести