Клинци кроз забаву уче програмирање

Деца узраста од шест до 14 година имају прилику да у мањим групама уче о новим технологијама и од најранијег узраста се припреме за нека од најтраженијих занимања кроз „Смајл школицу програмирања” коју од септембра у нашем граду реализује Удружење „SmileCode”.
џ
Фото: Приватна архива

Ових дана у току је упис нових полазника па се сви заинтересовани могу пријавити или потражити информације на интернет адреси: www.smilecode.org/skolica.

Циљ школице је, како сазнајемо од предавача Катарине Јовић, да деца усмере своја интересовања у правом смеру, као и да спознају чиме би се то у будућности могли бавити.

– Деца данас одлично познају могућности компјутера па их из тог разлога и треба усмерити да то знање употребе на неки користан и паметан начин, да их усмеримо ка нечему што им сутра може значити, а не само да седе за рачунаром и играју игрице – објашњава Катарина Јовић. – Постоје неки критеријуми за примање нових полазника, али нису много строги. Битно је да знају латиницу и најосновније руковање рачунарима, односно да знају да користе миша, тастатуру и томе слично. Час траје сат и по, а програм је прилагођен њиховим годинама па им није тешко да прате наставу. Могу мирно и концентрисано да испрате све.

Програм је подељен на осам области, у оквиру којих деца кроз праксу на занимљив начин уче познавање оперативног система и одређених пакета, безбедност на интернету, графику...

Програм је подељен на осам области, у оквиру којих деца кроз праксу на занимљив начин уче познавање оперативног система и одређених пакета, безбедност на интернету, графику, основе боја, али уче да раде и фото-монтаже и логотипе. Такође, уче их 3Д моделирању, видео и аудио продукцији, веб-дизајну, програмирању, роботици. Током распуста су им на расплагању радионице у оквиру којих усвајају знања о администрацији „Windows” рачунара те „JavaScript” програмирању.

– Највише их занима како да направе своју игрицу, а приметила сам да се доста њих интересује и за аудио-визуелну монтажу, поготово због тога што је то данас модерно због „јутјубера” – каже наша саговорница, и додаје да се клинци на часовима пре свега друже и добро забављају. – За годину могу да испрате цео план и програм, али то је почетни ниво. У Новом Саду за сада у понуди имају само тај ниво, али требало би у будућности да буде и виших, у оквиру којих би могли учити и озбиљније ствари.

Иначе, осим редовних часова, постоје и промо-часови, који су бесплатни, а на којима деца могу да се упознају с програмом школице и виде шта би то учила током године, колико траје план и програм тог курса. Сви полазници након усвојеног знања на крају добијају сертификат о успешно завршеној едукацији.

В. Бијелић

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести