Карловачка богословија прославила свог заштитника

НОВИ САД: Ђаци и професори Богословије „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима прославили су свог небеског покровитеља – Светог Арсенија Сремца у суботу, на празник посвећен том другом српском архиепископу, чије име школа носи од 1967. године.
karlovacka bogoslovija
Фото: Dnevnik.rs

Преподневној литургији поводом празника у Саборној цркви, у којој се чува део моштију тог светитеља, присуствовали су, између осталих, представници Владе Републике Србије из Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, Богословија при манастиру Крка, из Београда, Крагујевца, Цетиња и Пожеге, а увече је у згради Богословије одржана и свечана академија.

По обичају, осим поздравних речи ректора Богословије протојереја-стварофора Јована Петковића, којима је он подсетио на лик и дело Светог Арсенија Сремца, одржана је и беседа о патрону школе, који је уједно и заштитник Епархије сремске. Ове године част да беседи о Арсенију Сремцу припала је професору-приправнику Николи Ерцегу.

О патрону школе било је речи и током програма који су извели богослови, али нису заборављени ни значајни јубилеји Сремских Карловаца и српског народа, као што су 260-годишњица карловачке Саборне цркве, 170 година од Мајске скупштине, стогодишњица завршетка Великог рата, те век од присаједињења Срема, Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији.

Прослава Светог Арсенија у Карловачкој богословији сваке године повод је и за награђивање ђака. Фонд за награде чине прилози многобројних Карловчана, али и људи из других места, као и епископа сремског Василија.   Награде су ове године добили аутори 25 литерарних радова на задате теме, највише до сада, као и они који су се истакли у ваннаставним активностима, такозваним амбулантерским дужностима, за труд за певницом, у библиотеци.


Испуњење жеља с почетка школовања

Марко Капетанов, који, осим тога што је проглашен најбољим ђаком и награђен за рад из догматике, каже да су му се испуниле жеље с почетка школовања. 

Фото: Dnevnik.rs

Сваки ученик када дође у училиште сања да ће изаћи подигнуте главе и да ће испунити толико очекиван циљ, истакао је Марко Капетанов.

То посебно, додао је, важи "за нас у Богословији, којима је живот неодвојив од живота цркве".

Када погледамо у првом разреду најстарије ученике како добијају  награде, свима нама залупа срце и пожелимо да будемо једном на том месту, да доживимо тај осећај да се наш труд исплати. Сматрам да је било богослова за све ово време који су учили и више од мене и заслужили неграде, али професори знају зашто је њихова одлука оваква. Сви који дођу у ово училиште и започну пут корацима Светог Арсенија, настављају дело које у тој установи траје толико векова, и треба да се замисле и запитају камо иду и схвате свој циљ, казао је Марко Капетанов.


Ученик петог разреда Марко Капетанов из Сланкамена проглашен је за најбољег ђака Богословије, док је његов друг из разреда Предраг Пантелијин из Новог Кнежевца ове године носилац јединствене награде „Чисто срце“, коју додељују ученици, а потврђују је наставници школе.

Њихов разредни старешина, игуман манастира Ваведења Пресвете Богородице у Карловцима протосинђел Клеопа, коме је то прва генерација ђака, каже да је реч о веома добрим момцима, и да се нада да те награде неће бити крај њиховог узрастања, него почетак.

Стара српска пословица каже да је радостан онај родитељ кога његово дете превазиђе у талентима, у даровима и у свему ономе што човек постигне у току живота, рекао је отац Клеопа. Прихватајући као разредни старешина ту децу, додао је, понео сам се према њима као према својој деци.

Од самог почетка пратио сам њихов рад, успехе, пре свега њихово понашање и владање, морал. То је потврда оног у шта сам веровао – да ће се у мом разреду заиста изродити 13 добрих момака. То су момци који пре свега показују добре резултате у светом храму, у свом хришћанском животу, као чтеци, појци, стално су на располагању епископу, у манастиру и заслужују да буду награђени. Они ће за који месец отићи одавде, а мени ће остати у срцу и молитвама као оцу чија деца оду у свет, казао је отац Клеопа. 

Светог Арсенија у Сремским Карловцима је прославио и мешовити хор Саборне цркве као своју славу.

З. Милосављевић

Пројекат „Јавни интерес у Сремским Карловцима“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не узражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести