Изложба Викторије Здравковић у понедељак у Галерији СУЛУВ

НОВИ САД: У понедељак, 1. августа, у 20 часова, у Галерији СУЛУВ ће бити  отворена изложба „(Dis)similarity" Викторије Здравковић.
i
Фото: Ilustracija

Према речима ауторке, изложба се базира на актуелним питањима тела, пола и рода, тачније преиспитивању њиховог значаја као аналитичких категорија.

Како је додала, визуелни прикази поседују јасне референце на телесне, биолошке датости, али њихова улога заснива се на анализирању значаја разлика које се међу њима јављају.

Да ли је чињеница да постоје полне разлике довољан и увек неопходан елемент за конструисање родних категорија, пита се Викторија Здравковић.

Такође, поставља се питање како приказане облике сагледавамо и која им значења приписујемо?


Биографија:

Викторија Здравковић (1996, Краљево). Дипломирала 2019. године на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, смер Зидно сликарство у класи професора Горана Ракића. 2019. добија признање за изузетан успех постигнут у току школовања.

Фондација за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника јој додељује стипендију, као најбољој студенткињи. Стипендисткиња је Доситеје – Фонда за младе таленте 2019/2020. године, као и 2020/2021. коју додељује Министарство омладине и спорта.

Завршила је мастер студије 2021. године на Академији уметности у Новом Саду, Департман ликовних уметности, смер Цртање, под менторством професорке Јасне Гулан Ружић. До сада је свој рад излагала на пет самосталних и преко двадесет колективних изложби. Тренутно је на Мастер студијама политикологије – Студије рода на Факултету политичких наука у Београду. Реконструкција Женски фонд јој додељује стипендију „Жарана Папић”.

Чланица је СУЛУВ-а и има статус самосталне ликовне уметнице. Живи и ствара у Новом Саду.


Који то механизми обликују разлике и како се оне стварају и мењају? Где престаје биолошко, а где почиње друштвено? Да ли на биолошки пол увек морамо гледати кроз призму бинарности и да ли уопште можемо тако стриктно разграничити дихотомију између специфичности мушког и женског тела?, нека су од питања на која за одоговорима трага ауторка.

Изложба ће моћи да се погледа до 12. августа.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести