Италијан на хуманитарној бициклистичкој мисији застао у Новом Саду

Италијан Волфанго Пођи у Београду је окончао своју хуманитарну мисију дугу 1.200 километара „Biking with the wolf“, коју је започео у Фиренци 14. маја - на овом бициклистичком подухвату прикупљао је помоћ у корист фондације Новака Ђоковића за доградњу дечјег вртића у месту Вајска а у финишу свог подухвата застао је у петак, 21. маја, у Новом Саду.
с
Фото: А. Савановић

На овај пут, како каже, овај професор италијанског језика и триатлонац рекреативац одлучио се из жеље да помогне деци у Србији, одакле је његова супруга Санда. Посредством свог пријатеља, професора Миљана Грбовића, бившег кондиционог тренера одбојкашке репрезентације Србије и кошаркашке репрезентације Словеније, повезао се с фондацијом „Новак Ђоковић“ која је у протеклом периоду прикупљала новац за иградњу вртића у Љубишу у западној Србији и доградњу вртића у Вајској. За оба вртића ова фондација желела је да сакупи по 50.000 евра, а Волфанго је себи дао задатак да обезбеди 5.000 евра. Пре него што ће сести на бицикл, већ је премашио планирану цифру, па је ту границу подесио на 10.000 евра.

– Више од 100 људи је донирало на моје име и хвала им на томе. Хтео сам да дам пример да све може да се оствари ако се трудиш – наводи Пођи.

На својој бициклистичкој рути пролазио је кроз Болоњу, Венецију и Трст, Љубљану и Загреб, пролазио границе и тестове на коронавирус, возио по киши и сунцу и сада је надомак циља. Открива нам да је пре пет година почео да се бави спортско-хуманитарним активностима, а на хуманитарну мисију за Србију одлучио се јер је желео да уради нешто за земљу у којој је и сам живео неколико година.

– Желео да урадим нешто за Србију, земљу која ме је усвојила. Моја супруга је Српкиња, моја деца су пола Срби, пола Италијани. И ја се исто тако осећам – објаснио је Пођи коме друштво на хуманој мисији праве рођени брат и брат од тетке.

Иако је своју спортско-хуманитарну мисију завршио у Београду, кључни догађај за њега је била посета Вајској, где се дружио с малишанима из тог места и посетио вртић, који ће бити дограђен и оспособљен за пријем већег броја деце. Како нам каже, те утиске носиће заувек у срцу.

– Они су били пресрећни, а за мене је то била права уживанција. Драго ми је што ће овај мој пројекат да им омогући бољи комфор и безбрижније детињство – наводи Волфанго Пођи. – Још једном се захваљујем свима који су ми помогли да успем у овом пројекту. Ја сам дао своје ноге и срце, али без помоћи других не бих могао да овај подухват изведем.

Искористио је Волфанго Пођи да честита супрузи Санди рођендан, али и Новаку Ђоковићу, који је такође рођен 22. маја.

А. Савановић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести