ИТ компаније посао нуде и студентима завршних година на ПМФ-у

У оквиру Департмана за математику и информатику Природно-математичког факултета постоје два информатичка програма – смер Информационе технологије, који траје три године, и смер Рачунарске науке, који траје четири.
1
Фото: Приватна архива ПМФ

Након студија, свршени информатичари оспособљени су за рад на рачунарима у привреди, развоју софтвера, решавању проблема помоћу рачунара, а информационе технологије којима су овладали могу се применити у образовању, безбедности, здравству и другим областима.

Сам Департман за математику и информатику Природно-математичког факултета (ПМФ) основан је 1963. године. На смеру Информационе технологије попуњена су сва буџетска места, те је факултет богатији за 70 бруцоша, док смер Рачунарске науке има 23 студента, а 40 места, предвиђених за оне који се финансирају из буџета, ове године није у потпуности искоришћено.   – У Новом Саду постоји велики број ИТ компанија, те због тога расте интересовање за студије информатике – казала је др Јована Видаковић с Департмана за математику и информатику Природно-математичког факултета. – Често студенти на завршним годинама почињу да раде, а ако не, већ по завршетку факултета имају могућност да с лакоћом пронађу посао.

Фото: Приватна архива ПМФ
Свршени информатичари оспособљени су за рад на рачунарима у привреди, развоју софтвера, решавању проблема помоћу рачунара, а информационе технологије којима су овладали могу се применити у образовању, безбедности, здравству и другим областима

Студијски програми на ДМИ-ју акредитовани су 2017. године, а студенти могу да изаберу предмет Информатички пројекат на завршној години, у оквиру којег одлазе на праксу у једну од преко 40 компанија у Новом Саду с којима ПМФ сарађује.

– Такве праксе обичну трају месец или два, након чега студенти имају обавезу да у семинарском раду опишу шта им је био задатак и да презентују свој пројекат – рекла је др Јована Видаковић. – Студенти који су били успешни на пракси имају могућност да се и запосле у тим компанијама.

Осим тога, студенти се одлучују за студентске размене, путем којих могу да проведу један или више семестара на неком страном универзитету.

– Сматрам да већи број информатичара остаје да ради у Србији – објаснила је Јована Видаковић. – Они који одлазе ван земље, обично у иностранству уписују мастер студије, а ако би желели тамо и да раде, важно је да стекну неко радно искуство овде.

Д. Андулајевић

Фото: Приватна архива ПМФ

Пројекат „Нови СадИТ центар, од образовања до запослењасуфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести