Хуманост и екологија  на првом месту

Нисмо навикли да данас, у „инстант-времену”, када је свака услуга наплатива, постоје људи који не размишљају у толикој мери о заради и сопственом yепу већ смисао живота проналазе у емпатији и осећају да помажу онима којима је помоћ потребна.
Foto: privatna arhiva
Фото: Фото: приватна архива 

Иако су ретки, ипак нису митови и живе као обични људи, који имају своје животне обавезе, као и сваки други обичан грађанин, али већи део времена посвећују хуманитарном раду.

Како каже Мирсад Ајвазовић, звани Мики, који је, иначе, по занимању музичар, пре извесног времена је радио као „обичан” носач за једну приватну фирму која је тада пружала услуге селидбе и одношење намештаја. При том је, наравно, постојао ценовник услуга, који није био нимало приступачан.

Многи су скептични по питању бесплатне услуге, зато што је тешко поверовати да нешто такво ипак постоји, али се трудимо да разбијемо предрасуде и покажемо да није све у новцу, већ да има нешто и у човеку (Мирсад Ајвазовић)

– После неког времена сам одлучио да напустим те људе и почео сам да размишљам о покретању своје садашње организације „Бесплатно одношење кабастог намештаја” – каже Мирсад Ајвазовић. – Окупио сам тим одговорних људи и ево, већ девет година, функционишемо одлично. Многи су скептични по питању бесплатне услуге, и то је разумљиво, зато што је заиста тешко поверовати да нешто такво ипак постоји, али се трудимо да разбијемо предрасуде и покажемо да није све у новцу већ да има нешто и у човеку.

Како нам је Мики објаснио, до сада је услуга била потпуно бесплатна у 95 одсто случајева, док у оних пет одсто ситуација које се наплате, спада одношење намештаја који баш не може никако да се искористи, или уколико односе отпад попут шута, ломљеног бетона и осталог неупотребљивог  материјала. Организација има хуманитарни карактер, што је и полазни разлог зашто је услуга бесплатна.

– Постоје људи који у 21. веку немају основне ствари за живот, попут кревета за спавање или неког другог комада намештаја који не могу себи да приуште, зато нам је првенствено циљ да оно што изнесемо из неког стана проследимо породицама којима је то заиста потребно – каже Мики. – Пошто смо такође свесни тога колико је екологија важан аспекат развоја неког града, наш циљ је првенствено да очистимо град од дивљих депонија, али и од кабастих ствари остављених поред контејнера, што није нимало лепо ни пристојно и нарушава лепу слику нашег града. Трудимо се да у најкраћем могућем року од тренутка примања позива изађемо на терен и одмах почнемо одношење. Намештај или отпад који не можемо да искористимо, однесемо на градску депонију. Ипак је то једино место предвиђено за отпад.

Мики каже да су суграђани чули за њих и реакције су изузетно позитивне и пристојне, на чему им је неизмерно захвалан. Највише што су у једном дану успели да постигну је пражњење трособног стана и три двособна и како каже, био је то заиста дуг и тежак дан.

– Постоје друге фирме и организације које нуде исто што и ми, само код њих то није бесплатно, и морам да напоменем да отпад, за који су плаћени да однесу на депонију, остављају испред зграда и у близини паркова – каже Мики. – Грађани су нас, препознајући у нама искреност, квалитет, доследност и одговорност, у више наврата позвали да покупимо и тај отпад остављен на месту које није предвиђено за то, што смо и урадили.

По његовим речима, времена за послове од којих имају прихода да би живели, имају мало, али сасвим довољно да могу да функционишу. Осим поменутих делатности, раде услуге селидбе и склапања новог намештаја. За сада раде на територији Новог Сада и ближе околине, али се у блиској будућности надају да ће остварити планове и проширити своју делатност на целу Војводину.

Микија и његову доброћудна екипу заинтересовани могу позвати на 064/907-02-25, или пронаћи на Фејсбук страни https://www.facebook.com/odnosenjens/ или Инстаграму https://www.instagram.com/odnosenje_namestaja_ns/.

И. Миклоши

Zoltan morvai
25.03.2019 • 20:06
Ljudi kakvih nema imao sam priliku da saradjujem sa njima apsolutno sve je proslo besprekorno da nam je vise ovakvih bilo bi jako lepo u ovom gradu i drzavi.
EUR/RSD 117.5815
Најновије вести