Егзит: Младима понудити визију

Млади у Србији су током протеклог периода колективно окарактерисани као неодговорна гомила, која не поштује мере и нема намеру да се вакцинише, те оптужени као главни кривци за ескалирање епидемије у земљи.
д
Фото: Приватна архива

Тим поводом огласили су се представници „Егзита“, без намере да се, како напомињу, упуштају у расправу која ничему не доприноси, а у жељи да скрену пажњу јавности да је, уместо оптужби, младе Србије потребно препознати као део решења, понудити им руку сарадње и јасну визију што скоријег повратка нормалног живота.

- Већ неко време очигледан проблем о којем се све више прича јесте чињеница да смо, као земља, дошли у парадоксалну ситуацију да имамо довољно вакцина, али не и оних који желе да се вакцинишу. Очигледно је да је стратегија ширења страха и панике достигла своје лимите и да је младима, али и остатку друштва, кроз јасан план отварања земље, потребно понудити путању изласка из кризе и тиме мотивисати сваког појединца да учини све што је у његовој моћи како би тај план постао реалност - напомињу из „Егзита“.

Младе Србије потребно је препознати као део решења, понудити им руку сарадње и јасан план што скоријег повратка нормалног живота

Велика Британија, уз коју Србија предводи стопу вакцинације у Европи, донела је овакав план још пре више од месец дана, који у неколико фаза предвиђа укидање свих рестрикција и повратак нормалног живота до 21. јуна ове године. План отварања је довео до наглог таласа, али овај пут не епидемиолошког, већ таласа оптимизма, поготово у сегментима друштва ове земље који су највише погођени пандемијом, као што су то туризам и манифестације. Јасно је назначено да спровођење плана зависи од адекватног смањења активности вируса, што је додатно мотивисало цело друштво да, уз додатно већи степен одговорности, поштује прописане мере и одазове се позивима за вакцинацију.

Управо то је потребно и нашој земљи, наводе из „Егзита”, позивајући Владу Србије и Кризни штаб да под хитно изађе са таквим планом. Уместо да се млади и музичари проглашавају државним непријатељима број један, потребно је позвати их, као и све друге јавне личности, манифестације и све сегменте друштва, да својим утицајем, као и индивидуалном и колективном одговорношћу, допринесу што скоријем враћању нормалног живота. Србија тај успех може остварити чак и пре Велике Британије и бити прва земља у Европи која је победила вирус. Од нас све зависи, поручује „Егзит”.

Б. П.

 

Velja
28.03.2021 • 08:47
Dajte nezaposlenoj omladini socijalnu pomoc i stan.
EUR/RSD 117.5730
Најновије вести