Додељена признања Змајевих дечјих игара: Песнички штап Угљеши Шајтинцу

Књижевник и драматург Угљеша Шајтинац добитник је Змајевог песничког штапа, а њему је и припала част да отвори 64. Јунске програме Змајевих дечјих игара.
zmajeve nagrade
Фото: Дневник (В. Фифа)

Награда Змајевих дечјих игара за стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу у 2021. години припало је књижевници и новинарки Весни Ћоровић Бутрић, а награда за изузетан допринос популарисању књижевности за децу додељена је књижевнику и преводиоцу Растиславу Дурману, на јучерашњој свечаности у Културној станици “Еђшег”.

Угљеша Шајтинац је, како је појашњен,о низ година близак сарадник Змајевих дечјих игара у разним сегментима. Ова уметничка повезаност се огледа у креирању и реализовању програма и публикације. Књижевним радом у домаћу прозну литературу за децу унео је освежење, бавећи се темама односа деце, одраслих и природе у урбаним животним условима.

Весна Ћоровић Бутрић је аутрока више књига и кратких прича и добитница је значајних награда за дечју књижевност.

Фото: Дневник (В. Фифа)

-Пишем 38 година. Вечито сам била везана за Змајеве дечје игре и свакако да ми је ова награда важна, звучи као фраза али је заиста тако – казала је Ћоровић Бутрић.

Растислав Дурман је кроз деценију списатељским али и медијским ангажовањем радио на популарисању литературе за децу и младе.

Змајеве дечје игре, као фестивал дечје поезије, драме и луткарских позоришта основане су 1957/58. док као инстуитуција културе егзистирају од 1969. године. На свечаности у оквиру Јунског програма додељује се сваке године признање Змајевих дечјих игара, а одлуку о лауратима доноси Управни одбор.

Овогодишњи 64. Јунски фестивал Змајевих дечјих игара уз Змајев стих “Речи су дрвета, од њих шума бива” одржава се од 21 . до 27 јуна у Новом Саду и околним насељима.

С. А. И.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести