Делегација Црне Горе посетила Нови Сад

Представници парламентарне већине у Црној Гори, локалних власти Херцег Новог и црногорске привреде, односно предузећа ''Морско добро'' састали су се данас са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем у Градској кући. Том приликом градоначелник је изјавио да су представници демократског фронта који се залажу за што боље односе између две државе велики пријатељи Новог Сада и Србије.
e
Фото: Град Нови Сад

- Разговараћемо о томе како да унапредимо сарадњу на локалном нивоу, са Херцег Новим, али и са другим приморским градовима. Тема ће бити и Европска престоница културе за 2028. годину, с обзиром на то да ће се за ту титулу Будва и градови Боке Которске пријавити као јединствен кандидат. Жеља нам је да се сви заједно што пре изборимо са пандемијом, да људи могу да путују и да ова туристичка сезона не пропадне. Позивам Новосађане да посете Херцег Нови, град са којим нас везује много тога лепог, између осталог и Фестивал мимозе који је био традиција у Новом Саду. Намера нам је да поспешимо и интензивирамо сарадњу на нивоу туристичких организација. Не доводећи у питање интегритет ни једне државе, ми водимо рачуна о својим сународницима и помажемо онима којима није проблем да кажу да говоре српским језиком и да се осећају као део Српске православне цркве, а поштујемо све државе у којима наш народ живи – истакао је Милош Вучевић.

У име гостујуће делегације обратила се посланица Симонида Кордић нагласивши да је њихова посета потврда суштински добрих и братских односа грађана двеју држава, без обзира на, како је рекла, политичка скретања која су делом покушавала да наруше те односе.

- У Црној Гори је доминантан туризам који на најнеопосреднији начин прави основ за грађење директних веза наших суграђана. Ми смо и у најтежим временима могли да се ослонимо на драге госте из Војводине и Србије, па их позивам да нас посете и ове године. Свесни смо последица ковид кризе и осигураћемо безбедне здравствене услове, а у Црној Гори је почела масовна вакцинација што ће допринети стабилнијем амбијенту. Политичке промене у Црној Гори су од великог значаја за сарадњу са Србијом и Војводином. Војводина, као један од најзначајнијих регионалних произвођача у пољопривреди, велики део производа пласира у Црну Гору, а апсорпција тог извоза боље тече корз јачање туризма – истакла је Симонида Кордић. Она је такође оценила да је од великог заједничког интереса културна сарадња чији развој доприноси укупном напретку.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести