Деда Миле из Каћа одао почаст Титу

Сваког 4. маја у 15.05 часова пензионер из Каћа Милан Миле Плавшић укључује сирену како би обележио дан када је председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосип Броз Тито преминуо.
1
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Како је казао овај осамдесетосмогодишњи Титов пионир, сваки празник бивше СФРЈ се у његовом дому обележава, а пуштање сирене обавезно прво пријави полицији. 

– Четврти мај је за мене значајан, али и тужан датум, јер је на тај дан 1980. године, другу Тито престало да куца срце – рекао је Милан Плавшић. – Као пиониру, моји родитељи нису ми платили ниједну књигу за школовање, након заната добио сам посао, а после тога и пензију, у којој уживам већ 39 година.

Када је његова супруга Анкица преминула 2012. године, деда Миле је направио паузу и није укључивао сирену, а традицију са раскошно украшене терасе сликама Тита и мотивима Југославије сада је преместио на капију, пошто је, како је казао, вишња коју је посадио испред куће већ порасла, те се фотографије од ње не би виделе.

– Маршал Тито заслужио је посебно место јер смо тада веома лепо живели, имали смо новца за све и нисмо имали пуно брига, а то дивно време више се неће поновити – рекао је Миле Плавшић. – Никад се нико од Каћана није жалио на сирену, од комшија чујем само речи хвале. 

Фото: Дневник/ Филип Бакић

Преко разгласа, деда Миле се прво представио и упутио комшије да је пре 41 годину преминуо Јосип Броз Тито, након чега је уследила сирена, која је била укључена један минут. Како Миле прича, не познаје никога ко тренутно обележава 4. мај на сличан начин, али зна да доста људи поштује Тита и сети га се на овај дан.

Иако деда Миле ужива у сећањима на прошлост, он будућност енергетике види у сунчевој енергији. Како је “Дневник” раније писао, самостални проналазач и иноватор Миле Плавшић више деценија живота посветио је науци, те је током година стекао бројна одликовања, медаље  и признања са научних фестивала. Соларну енергију почео је да изучава осамдесетих година прошлог века, а направио је вршалицу за пасуљ, гурајући копач, сејалице за ситно поврће, бицикл који се покреће на сунчеву енергију и још много изума и макета које представљају ефикасна и еколошка решења за свакодневне потребе и проблеме.

Д. Андулајевић

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести