Далибор Рожић: Нови Сад полако добија изглед какав заслужује

Док Нови Сад броји дане до тренутка када и званично постаје Европска престоница културе, у међувремену с поносом добија још једну титулу – најбољег европског тренд бренда у области културе.
с
Фото: Град Нови Сад

 Представници Града, као и велики број суграђана, потврђују радост у сусрет квалитатним културним садржајима током 2022. године, па и у будућности. Члан Градског већа за културу Далибор Рожић истакао је да је велика ствар већ сама чињеница да се Нови Сад за једну тако важну награду нашао у конкуренцији европских градова, попут Берлина, Дрездена и Беча. Уз то наводи да нас 2022. године, са учесницима из целог света, очекује пребогат програм.

- Сигуран сам да ћемо на упечатљив начин показати зашто је Нови Сад добио и две престижне европске награде “Мелина Меркури” и “Најбољи тренд у култури” – нагласио је Рожић. - Невероватан је осећај због потврде свега што смо у духу заједништва радили протеклих година, односно што је баш наш Нови Сад добио награду за европске културне брендове. Ово признање је посебно значајно и због тога што бренд подразумева аутентичност, иновативност, нешто што сте урадили по потпуно оригиналној рецептури. „Дочек“, „Калеидоскоп“ и „Културне станице“ су концепти који су тако добро оцењени и због којих је Нови Сад засијао у Дрездену. Окупљати људе око племенитих идеја, корисних за појединца, као и за друштво, за мене је узвишен чин, а симболиком Калеидоскопа приказати разноликост, као највећу вредност, и указати на то да постоји небројано могућности за сваког од нас, такође је за свако поштовање.

Културне станице су на неки начин разбудиле Нови Сад. Поред тога што служе за развој културе, постале су места за активан друштвени живот.

Сигуран сам да ћемо на упечатљив начин показати зашто је Нови Сад добио и две престижне европске награде „Мелина Меркури” и „Најбољи тренд у култури” (Далибор Рожић)

- Заправо, требало би да мотивишу људе да партиципарају више и да заједнички долазе до најбољих решења, која на крају доприносе квалитету живота уопште – сматра Далибор Рожић. - Изузетно ми је драго што се показало да пројекти Европске престонице културе нису пука форма која ће дати неке краткорочне бенефите. Ти пројекти заправо су механизми суштинских промена набоље и заиста су анимирали Нови Сад да енергично делује на пољу културе, те да култура постаје начин живота и посматра се као мотор развоја средине. Награда за најбољи европски културни бренд само нам је дала ветар у леђа и показала да се вредност онога што радимо издваја и ван граница наше земље.

Према Рожићевим речима, пројекат „Нови Сад–Европска престоница културе“ напредује планираном динамиком, а узевши у обзир изазове које је пандемија свима наметнула, Фондација, коју је Град у ту сврху основао, реализацијом пројекта руководи на најбољи могући начин.


Култура је отворено мишљење

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић је сарадњу државних и институција културе и образовања оценио као веома важну, чак неопходну, због чега је то посебна тема Стратегије културног развоја.

- Пројекти у култури изузетно су распрострањени, а различити, живимо у добу у којем је холистички приступ препознат као најбољи. Феномени се увек посматрају као део шире слике, а најшира слика је боље и правичније друштво које је на страни сваког појединца. Култура заправо подстиче човека да активно живи и учествује, да буде упитан и да одговара, промишља, критикује, а не да роботизовано обавља додељене друштвене улоге. Када тако посматрамо културу, онда је јасно колико је потребна међусекторска сарадња и колико је битно да подстичемо културни живот у свим деловима града. Културне станице већ сада су показале оправдан разлог постојања, али мислим да ће тек у будућем времену бити јасно колико је то исправан потез – поручио је Рожић.


- Нарочито сам поносан на то што смо Стратегију културног развоја имали и пре него што смо постали Европска престоница културе – наводи Далибор Рожић. - Већ при изради тог документа показали смо да култури приступамо веома промишљено, свеобухватно, и да су у центру пажње уметници и радници у култури који су тај кровни документ консензусом креирали заједно са Градом. Такође, драго ми је што све установе културе у Новом Саду, организације и појединци сада активно сарађују и на тај начин настају потпуно нове вредности. Претварање Кинеске четврти, простора који је био потпуно неискоришћен, у Креативни дистрикт, у стожер културног развоја, за мене је посебно битан подухват, нарочито због чињенице да кроз тај процес чувамо индустријско наслеђе, а стварамо нове капацитете за креативне индустрије, културу и уметност. Обистињује се дугогодишњи сан Новог Сада да подграђе Петроварадинске тврђаве засија истинским сјајем, а успевамо да уредимо и прелепа архитектонска здања и споменике културе у центру, као и у другим деловима града. Нови Сад полако добија изглед какав и заслужује, као Српска Атина на коју смо сви поносни.

Захваљујући огромној подршци државе и европских фондова, како Рожић наводи, Нови Сад улаже у инфраструктуру, у установе, просторне капацитете, добија ново, лепше лице, али не у материјалној сфери, већ у односу према култури. Осврнуо се, такође, на легат који титула Европске престонице културе оставља нашем граду.

- Титула Европске престонице културе омогућила нам је да покажемо колико заиста вредимо и колико можемо – потврђује Рожић. - Иако смо добили фантастичан, у европским оквирима јединствен објекат Музичке и Балетске школе, и по први пут праву концертну дворану, највећи легат је то што су људи видели да, када се удруже и када сарађују, могу да остваре све што пожеле, да ограничења не постоје. Видели су да Град није пука администрација која је словила за то да углавном кочи пројекте, већ је партнер и сарадник свима који желе да стварност мењају набоље. Уколико епидемиолошка ситуација дозволи, уверен сам да ће Нови Сад бити избор многих туриста, те да ће се исказати стварна снага културног туризма.

        Б. Павковић

Dm
10.01.2022 • 22:11
Grad nikad nije bio u gorem stanju. Apsolutno nista ne funkcionise. Kriminal je na takvom nivo da me je strah da prosetam sa detetom kad se smraci. Ulice preorane od strane telekoma, unistili su asfalt i behaton na sve strane rupe i nemaju nameru da poprave.Nemamo funkcionalan bazen, imamo jednu kovid ambulantu u kojoj se ceka u proseku 6/7h. Centar je preuredjen po dizajnu nekog naprednog arhitekte pa sad ispred pozorista imamo grobna mesta. Ne postoji sluzba u gradu koja radi svoj posao.
EUR/RSD 117.2745
Најновије вести