Даља обнова родне куће бана Јелачића

Хрватско национално вијеће у Републици Србији и Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада потписали су јуче у Суботици Споразум о заједничком спровођењу поступка јавне набаве који представља почетак радова на обнови интеријера дела родне куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину, за чији је откуп и обнову средства обезбедила Влада Србије.
В. Фифа
Фото: В. Фифа/Кућа бана Јелачића

Споразумом су потписали председница Хрватског националног вијећа Јасна Војнић и директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада Синиша Јокић. Завод се овлашћује у име ХНВ-а да ће спровсти поступак јавне набаве с обзиром на то да за тај посао Завод поседује кадровске ресурсе као и с обзиром на чињеницу да се објект налази на подручју његове територијалне надлежности.

„Јосип бан Јелачић за хрватски народ је једна од важнијих историјских особа и Хрватско национално вијеће, као што је то и до сада чинило заједно с Хрватским културно-просвјетним друштвом „Јелачић“ из Петроварадина, а однедавно и са Закладом „Спомен-дом бана Јосипа Јелачића“, дужно је чувати и његовати успомену на нашега бана. Бан Јосип Јелачић, заправо, није важна особа само хрватском народу јер су се под његовом заставом борили сви они који и данас могу сложно живјети. Верујемо да ће ова кућа бити повезница српског и хрватског народа и да ће Петроварадин постати мост који ће нашу прошлост пресликати на нашу заједничку будућност“, рекла је Јасна Војнић истакавши како је цели пројект обнове могућ захваљујући спремности Владе Републике Србије да пружи потребна средства за откуп и обнову куће, као и Владе Аутономне Покрајине Војводине која је, на иницијативу председника Игора Мировића, издвојила средства за израду пројектне документације те подршци градоначелника Града Новог Сада Милоша Вучевића. Војвић је истаклаи веома добру сарадњу с кабинетом председника државе Александра Вучића и изразила наду да ће овакви примери постати пракса у будућим односима: „Вјерујемо да се позитиван пример Града Новог Сада у будућности може пресликати и на друге локалне самоуправе, али с другим поводима који су исто тако у функцији рјешавања потреба хрватске заједнице те да ћемо имати све више оваквих конференција с позитивним порукама које су, надам се, свима нама циљ.“


Историјски и архитектонски значај

Синиша Јокић је указао на добросуседске односе с Хрватима као једној од  25 националних заједница које живеу Новом Саду. „Једна од кључних историјских особа и за хрватски и за српски је бан Јосип Јелачић. Његова родна кућа, која је дио културно-историјске целине Петроварадинске тврђаве, једна је од најлепших кућа коју имамо на територију Новог Сада и Петроварадина – историјски значајна кућа, архитектонски значајна кућа, историјска особа се родила у тој кући…“, додавши како „и сад имамо прожете културне, цивилизацијске и све друге вредности које треба неговати и побољшавати наше односе у будућности”. Јокић је истакао и како ће се радити на томе да се у обнови што више изворних детаља врати у објект како би он подсећао на прошла времена.


Фото: В. Фифа

Овом дофгађају присуствовали су и конзул саветник Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици Иван Рукавина, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов, допредседник ХНВ-а за Срем Дарко Вуковић и заменик покрајинског секретар за културу, јавно информирање и односе с верским заједницама Горан Каурић.     

Е. Д.

Župnik Kolonić
21.04.2021 • 10:00
Sve pohvale za obnovu ovog značajnog istorijskog i građevinskog objekta. Naravno da je potrebno posle obnove enterijera srediti i celu ulicu Vladimira (prije Isusovačka potom Ilirska) koja je na nekoliko metara od Samostana svetog Jurja koju je izgradio isusovac Ivan Farkaš, tako da je u njoj, već iste godine (1701.), uza silno mnoštvo, svečano proslavljeno Ignacijevo, 31. srpnja.
Mr Goldberger Ivan
22.04.2021 • 09:41
Svima je jasno da će dalja obnova kuće bana Jelačiča uticati na dalji razvoj grada Petrovaradina i turizma u Petrovaradinu.
EUR/RSD 117.5749
Најновије вести