Цена квадрата у Граду највише зависи од локације

Иако су многи очекивали да ће због пандемије коронавируса пасти цене некретнина, то се, ипак, није догогодило.
Ј. Вукашиновић
Фото: Ј. Вукашиновић

После кратког застоја у продаји, након увођења ванредног стања прошле године, тржиште некретнина цвета, а квадратни метар стана никад није био скупљи, било да је реч о новоградњи или пак староградњи. Општи утисак већине Новосађана је да су градилишта на сваком кораку, те их је по, неким проценама, активно око 250, а у току је градња око укупно 10.000 станова.

Стамбене зграде ничу у свим насељима, али по броју градилишта предњачи Телеп, а прате га Подбара и све популарнији Петроварадин, у ком је забележен највећи скок цена некретнина у изградњи, по неким проценама, чак за око 400 евра. По броју станова у изградњи истиче се Југовићево, у ком је предвиђено 1.972 стамбене јединице за припаднике снага безбедности, а реч је о државној инвестицији и другом по величини градилишту у Србији, после “Београда на води”.

Живот у већем граду пружа бројне могућности, од лакшег запослења до бољих услова школовања и слично, а све то, између осталог, утиче на потражњу, као и на формирање цена. Интересантан је податак да се велики број станова прода још у току градње и то директно од инвеститора. Због потражње, али и ниже цене, многи станове пазаре по пројекту и исходованим дозволама, док радови још нису ни почели.

Вредност некретнине зависи од локације, године изградње, спратности, очуваности, односно потребе за додатним улагањем. У агенцијама за промет некретнина кажу да, иако је место на ком се зграда налази важно, купци, поготово имућнији, гледају опремљеност, квалитет градње и уграђених материјала, као и то какав је поглед с терасе и прозора.


Инспекција

Примера ради, по званичним подацима, само у првом месецу ове године пријављено је 44 градилишта и 318 извођача, а у том периоду радови су заустављени на само једном индивидуалном градилишту.

Из Градске куће наводе да је у Новом Саду ангажовано 13 грађевинских инспектора, те да инспекција надзире изградњу објеката за које је претходно исходована сва неопхода документација. Осим тога, кажу и да је повећана контрола, што је смањило бесправну градњу.


И даље су најтраженији мањи станови, једнособни, једноипособни и двособни, који се најлакше издају. У војвођанској престоници цена по квадратном метру креће се у просеку од 1.200 до 2.000 евра, па и више уколико је реч о луксузној некретнини на атрактивној локацији.

Новосадски агенти су сагласни да цене можда и јесу нереалне, али их диктира тржиште, односно велика потражња. Не би требало заборавити да доста купаца долази из унутрашњости и станове купује за кеш, од продаје земље и некретнина, и досељавају се у веће градове. Осим тога, има и оних који су се већ скућили, али додатне некретнине купују наменски, само за издавање. Такође, стамбени кредити су све повољнији, па се многима више исплати да отплаћују кредит, уместо да исте новце издвајају сваког месеца за подстанарски живот. 

Нови Сад је град који се протеклих година брзо развија и многи га сматрају ИТ центром, што свакако утиче на и тржите некретнина. По мишљењу агената, то је можда највидљивије у Петроварадину, где је, како напомињу, забележен највећи скок цена, па се квадратни метар стана продаје и за око 1.200, 1.300 евра.

Због потребних улагања, најјефтиније су старије некретнине на Детелинари и Сателиту. Стандардно најтраженији, па самим тим и најскупљи су простори на Грбавици, у центру, на Лиманима, Булевару ослобођења, Житном тргу, као и они око Железничке станице, Бетаније, Рибље пијаце и на Подбари.

Последњих година урбанистички планови се убрзано мењају и сведоци смо да је све више стамбених зграда у насељима попут Телепа, где су некада биле само породичне куће. Тражене локације су и булевари Европе и Патријарха Павла и Улица цара Душана, а веома интересантни и у последње време све популарнији су стамбени комплекси.

Агенти напомињу да све зависи од потребе и “дубине yепа” клијената, те да се поједини купци пре одлучују за куповину стана на мање атрактивној локацији, него да за исте паре купе стан мање површине, али у бољем кварту. Имућнији купци углавном плаћају у кешу и, осим првокласне опреме и материјала, очекују велику терасу и добар поглед на град. Имајући у виду да већ неко време нема довољно простора за паркирање, и то је један од фактора које клијенти узимају у обзир приликом куповине стана, па је за гаражу и паркинг место неопходно издвојити, за многе, право мало богатство од неколико хиљада евра.

У агенцијама за промет некретнина наводе да се све своди на потребе купаца и продаваца, те да богатији клијенти, који су спремни да издвоје више новца, углавном купују веће, првокласно опремљене некретнине, с бољом изолацијом, квалитетном столаријом и керамиком. Приликом куповине стана, неки од захтева су и да је у близини зграде вртић, школа и Дом здравља, али и дечје играонице и игралишта и садржаји попут теретана, фризерских и козметичких салона и сл.

Увођење ванредног стања и ограничење кретања многима је “отворило очи”, те су још прошле године похрлили да изнајме викендице, како би слободно време проводили у природи, на отвореном, окружени зеленилом. Новосадски агенти кажу да се све више суграђана интересује за куповину кућа у граду, али и приградским насељима, те да је потражња утицала и на скок цена породичних објеката.

Корона је такође утицала на изнајмљивање, будући да су многи студенти отказали станове и због онлајн наставе се вратили кући. Мишљења градских агената су подељена, и док једни тврде да су цене закупа у благом паду, други сматрају да је тако било само на почетку пандемије, те да су цене опет на истом нивоу. Оно у чему су стручњаци сагласни је то да је пандемија утицала на изнајмљивање станова на дан, јер, због “затварања” у региону и свету, у војвођанској престоници гостију из иностранства готово и да нема.

Текст и фото: Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести