Буковац - село надомак Новог Сада центар разноврсних спортова

Смештен на десној обали Дунава, ушушкан између северних обронака Фрушке горе, која баш ту пркоси војвођанској равници, Буковац је уточиште за све љубитеље спорта и рекреације.
1
Фото: Изнад фудбалског терена постоји вежбалиште на отвореном

То насеље у Срему може се похвалити великим бајк-парком на брду изнад села, који се простире на око 5.000 квадратних метара, а у који, осим домаћих љубитеља екстремног бициклизма, навраћа и велики број њих из иностранства. На терену који је погодан за планински и екстремни бициклизам сваке године се одржавају међународна такмичења. Можда ће на број оних који тамо навраћају утицати пешачко-бициклистичка стаза која ће, како сазнајемо у месној заједници Буковац, ускоро почети да се гради од почетка насеља до Петроварадина. 

– Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције тренутно ради припремне пројекте, тражи дозволе, а решаћемо и имовинскоправне односе на неколико парцела – објаснио је председник Савета МЗ Предраг Тешановић. – Изградња стазе ће омогућити љубитељима бициклизма да дођу до нашег села. План нам је да се у другој фази, ако буде новца, та стаза настави и иде даље кроз село, све до бајк-парка.

Фото: Планинарско друштво „Вилина водица” организује шетње по природи...

У Буковцу истичу да имају и теретану на отвореном, у којој, кажу, тренира доста омладинаца и у којој су изникли неки од момака који промовишу улични тренинг као спорт. Град је изнад фудбалског терена, изградио то вежбалиште на отвореном, коју су мештани, уз помоћ месне заједнице, доградили.

– Осим великог фудбалског терена, имамо један и за мали фудбал, као и спортске бетонске терене за одбојку, кошарку и рукомет иза школе, а сад ћемо вероватно тамо да поставимо још један, и он би требало да буде намењен за баскет и кошарку за мању децу – казао је Предраг Тешановић. – Фали нам још једно дечје игралиште на другој страни села, имамо једно поред великог фудбалског терена и друго у старој школи, које је већ руинирано. Ми једино спортско-рекреативни потенцијал и имамо.


Полигони за екстремне спортове

Спортско-рекреативно-туристичка површина на којој ће бити парк са шетним и трим-стазама, мали амфитеатар с погледом на центар насеља, теретана на отвореном, вежбалиште с крос-фит справама, вештачка стена за спортско пењање, простор за одмор с клупама, дечје игралиште, паркинг и угоститељски објекат, требало би да се гради у скорије време у југозападном делу Буковца. Планом детаљне регулације подручја туристичко-спортско-рекреативне површине у југозападном делу насељеног места Буковац, који је Скупштина града усвојила још у јануару прошле године, предвиђено је да ту буду изграђени терени за одбојку, кошарку, баскет и боћање. Ипак, у месној заједници кажу да се још увек не зна када ће градња тих садржаја почети.


Фудбалски клуб „Фрушкогорски партизан” више од седам деценија постоји у Буковцу, а данас се такмичи у Новосадској лиги. Осим тога, у селу је основано Планинарско друштво „Вилина водица” које организује шетње по природи, Буковачки маратон и Ђурђевдански уранак.

В. Бијелић

Фото: Ф. Бакић

Пројекат „Приградска насељаОд оснивања до будућностије суфинансирао Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести