Будући медицинари трију земаља разменили искуства

Ученици медицинских школа из Немачке и Француске боравили су ове недеље у посети колегама из новосадске медицинске школе, у оквиру „Размене младих професионалаца”. Свима који су учествовали у том  програму јуче су уручени сертификати у Градској кући.
srednjoskolci  medicinari
Фото: Dnevnik.rs

Поздрављајући их председник Скупштине града Здравко Јелушић је рекао да ће ти млади људи ширити лепу и позитивну слику о Новом Саду, коју наш град и заслужује.

Посета младих медицинара из Лајпцига и француског града Кемпера колегама из Медицинске школе „7. април” је део трећег циклуса те размене, где су најпре учесници путовали у Немачку. На јесен је планирана посета Француској.

– Осим што размењују приче о томе како изгледају здравствени системи и здравствена нега у наше три државе, они се много и друже, заједно живе у хотелу, имају интеркултуралне и језичке активности – објаснила је педагог Медицинске школе „7. април” Александра Бер Божић. – То све доприноси да се ти млади људи што боље упознају и тако заједнички граде бољи свет.

Након седмице проведене у нашем граду, дружећи се са домаћинима, гости новосадских медицинара препуни су утисака. Једна од гошћи из Француске захвалила је организаторима јер су њој и њеним колегама омогућили да дођу и представе своју земљу и занимање медицинског техничара из њиховог угла, на шта су, рекла је, врло поносни. По њеним речима, иако се ради о земљама које су географски близу, интересантно је било приметити разлике у образовним системима и системима здравствене неге.

Катарина из Немачке додала је да су она и њене колеге пријатно изненађени Новим Садом, као „модерним и младим градом, који истовремено поштује традицију и историју”. Приметила је и да су новосадски ученици „дисциплиновани, али и врло пријатељски настројени и отворени”, што јој се нарочито свидело. Многи од гостију изразили су жељу да поново посете наш град, нарочито те 2019, односно 2021. године.

Трилатералну размену ученика организовали су носиоци пројекта Еразмус плус „Yоутх еџћанге – Тхеорy анд працтице”, Волонтерски центар Војводине и Медицинска школа „7. април”, у сарадњи с ЕУ Инфо-кутком Нови Сад, уз подршку Града.

        Д. Ристић

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести