Жене чешће донирају бубрег од мушкараца

Када је у питању донирање бубрега межу супружницима, жене су пет до шест пута великодушније од мушкараца. Наиме, супруге које су компатибилне донирају бубрег супружнику у 36 одсто случајева, док компатибилни мужеви то чине у само 6,5 одсто случајева, гласе подаци „Еуротранспланта“, организацијe за промоцију и координацију трансплантације органа у девет европских земаља.
vencanje, izvor pixabay.com
Фото: Pixabay.com

Бројке су резултат истраживања објављеног 2016. у часопису „Visceral Medicine“ уз процене по којима су готово две трећине прималаца трансплантованог бубрега мушкарци, а две трећине донатора су жене, преноси 24sata.hr.

- Тешко је навести специфичан разлог снажнијег одазива жена на донирање бубрега. Верујемо да су жене мотивисаније јер је код њих алтруизам израженији, као и жеља за помагањем члану уже породице да преживи - коментарисала је некадашња председница Међународног удружења нефролога, Канађанка Adeera Levin. 

Студија спроведена у Француској између 2009. и 2012. о здрављу донатора органа показала је уобичајене ризике попут постоперативних болова, али су, у начелу, стали здрави, нарочито с обзиром на чињеницу да је селекција за трансплантацију врло строга. Ипак, ако нема контраиндикација, донирање бубрега не представља нарочит ризик по здравље појединца. 

EUR/RSD 117.5607
Најновије вести