Вакцина развијена у САД изазвала имунолошку реакцију

Вакцина против ковида-19 коју је развила биотехнолошка компанија Модерна постала први амерички кандидат за вакцину чији су резултати публиковани у стручном часопису, преноси ЦНН.
vakcina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

ВАШИНГТОН: Вакцина против ковида-19 коју је развила биотехнолошка компанија Модерна у партнерству са америчким Националним институтом за здравље изазвала је имунолошки одговор код свих добровољаца који су примили дозу у првој фази студије.

Она је постала први амерички кандидат за вакцину чији су резултати публиковани у стручном часопису, преноси ЦНН.

Рани резултати објављени у New England Journal of Medicine показали су да вакцина стимулише имунолошки одговор са благим нуспојавама као што су умор, пецкање, главобоља, болови у мишићима, бол у месту давања ињекције, али да је апсолутно ефикасна.

Очекује се да ће вакцина крајем месеца ући у велику фазу III клиничког испитивања, последњу фазу пре него што регулатори размотре да ли да крену у производњу.

“То су добре вести”, рекао је доктор Ентони Фаучи, који руководи америчким одговором на пандемију, а преноси АП.

Модерна је навела у саопштењу да би, ако све буде добро у наставку испитивања, могла да испоручује око 500 милиона доза годишње, а могуће и милијарду доза годишње, почев од 2021. године.

У студији објављеној 14. јула, истраживачи наводе да је испитивање спроведено на 45 здравих добровољаца, на којима се тестирала безбедност вакцине.

Колико дуго имунски одговор изазван вакцином може да траје још није познато, али ових 45 учесника ће бити праћено наредних годину дана да би се дао прецизан одговор.

У међувремену Модерна планира фазу II испитивања вакцине, која ће обухватити 300 људи, од којих ће половина добити плацебо. Студија ће наставити да процењује безбедност и ефикасност вакцине, као и праву дозу за финалну фазу тестирања.

С обзиром да је вакцина хитно потребна, америчка Управа за храну и лекове такође је одобрила фазу III студије која ће укључивати 30.000 људи, а која ће такође поредити ефикасност праве вакцине са плацебом.

Како су још неке вакцине у свету показале ефикасност, а најближа производњи је вакцина са Оксфорда, доктор Фаучи је рекао да је то добро и важно да имамо што више одговора на овакву болест.

“Људи мисле да је ово трка за једним победником. Ја навијам за сваког од њих. Потребно нам је више вакцина. Потребне су нам вакцине за цели свет, не само за једну земљу”, рекао је Фаучи.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести