СЗО: Објављена дефиниција стања "продуженог ковида"

ЊУЈОРК: Светска здравствена организација (СЗО) ове недеље је објавила дефиницију продуженог ковида, термин који се користи да се опишу стални здравствени проблеми које имају особе које су прележале корона вирус.
k
Фото: Tanjug (AP Photo/ Alexander Zemlianichenko)

Како наводи Ројтерс, научници и даље раде на разумевању овог синдрома.

СЗО дефинише продужени ковид као стање с најмање једним симптомом који обично почиње да се појављује у року од три месеца од почетка потврђене или вероватне инфекције корона вирусом, а траје најмање два месеца.

Симптоми продуженог ковида могу да почну током инфекције или да се појаве први пут након што се пацијент опоравио од акутне болести.

Међу најчешћим упорним симптомима су, како се наводи, умор, отежано дисање и когнитивни проблеми.

Остали симптоми су бол у грудима, проблеми с чулом мириса или укуса, слабост мишића и убрзано лупање срца.

Стање продуженог ковида генерално има утицај на обављање свакодневних активности.

Ројтерс наводи да се још увек не зна тачан број људи који је погођен овим стањем.

Студија са Универзитета Оксфорд која је обухватила више од 270.000 људи који су прележали корона вирус, открила је најмање један симптом у 37 одсто случајева, при чему су симптоми били чешћи код људи којима је била потребна хоспитализација.

Одвојена студија са Универзитета Харвард која је укључивала више од 52.000 особа које су прележале вирус, а који су имали благе симптоме инфекције или су били асимптоматски случајеви, указују на то да стања продуженог ковида чешће могу да се јаве код пацијената млађих од 65 година.

Многи симптоми овог стања, како се наводи, временом нестају, без обзира на тежину почетне болести ковида-19.

Што се тиче вакцинације и стања продуженог ковида, мала истраживања су показала да су неки људи са овим стањем доживели побољшање симптома након вакцинације.

Амерички центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) саопштили су да је потребно да се уради више истраживања како би се утврдили ефекти вакцинације на ово стање.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести