Недостатак Витамина Б12 један од узрока депресије

ДАБЛИН: Недостатак витамина Б12 директно утиче на металну раздражљивост, проблеме са памћењем, раздражљивост, а неретко и на саму појаву депресије, наводи у својој студији група научника из Ирске.
e
Фото: Pixabay.com

Наиме, људи са ниским нивом витамина Б12 имају 50 одсто веће шансе да оболе од депресије, преноси специјализован часопис "PSY БЛОГ".

Студија спроведена у Ирској показала је да једна од осам испитаних особа има недостатак витамина Б12, што повлачи групу симптома тог недостатка са собом.

Док други знаци продуженог недостатка витамина Б12 укључују проблеме са памћењем, конфузију, раздражљивост, депресију, па чак и психозу, која особе доводи у стања где не постоји способност реалног расуђивања.

Физички симптоми недостатка витамина Б12 укључују главобоље, умор, недостатак даха и бледу кожу.

Научници апелују на узимање витамина Б12 у виду суплемената, дневне дозе од око 1,5 мцг дневно, као и редовне ин‌јекције овог витамина у случају лоше апсорпције.

"Постоји све већи потреба за увођењем политике обавезног обогаћивања хране Б-витаминима у Европи и Великој Британији, посебно јер је обавезно обогаћивање хране фолном киселином у САД показало позитивне резултате, са недостатком фолата или ниским статусом од само 1,2 одсто код оних који имају 60 година и више", рекао је др Еамон Лаирд.

Резултати представљају податке из ирске студије која је пратила скоро 4.000 људи током четири године испитивања.

Док је недостатак витамина Б12 био повезан са депресијом, није било везе са недостатком фолата.

"С обзиром на пораст усамљености и депресије код старијих особа након ограничења које је донела пандемија COVID-19, ова студија наглашава важност повећања уноса или додатака Б12 како би се ублажили потенцијални фактори ризика од депресије код старијих особа", рекао је професор Росе Ане Кени.

Витамин Б12, као један од најсложенијих витамина, другачије се назива и "кобаламин" и "цијанокобаламин".

 

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести