На ботокс само код лекара, никако код козметичара

БЕОГРАД: Естетске процедуре као што су мезотерапија, убризгавање ботокса и хијелурона, хемијски пилинг, могу да се обављају само у здравственим установама и ординацијама и да их раде доктори медицине и стоматологије са три године искуства, предвиђено је Стручно-методолошким упутством за бављење "antiage" медицином Министарства здравља.
b
Фото: Epa (Bas Czerwinski)

Упутство је ступило на снагу у септембру прошле године, како би се стало на пут све масовнијој појави да се естетске процедуре обављају у козметичким салонима, фризерским салонима, али и у кућним условима.

Било је и примера лажног представљања, да се појединци који су завршили курсеве представљају као пластични хирурзи, или лекари на специјализацији као специјалисти.

Професор Марјан Новаковић, секретар Републичке стручне комисије за пластичну хирургију у Министарству здравља каже да је Упутством јасно дефинисано где могу да се обављају процедуре "подмлађивања", ко их може обављати, са којим средствима и ко може да буде едукатор докторима медицине и стоматологије са три године искуства.

Само ако се будемо придржавали тога, биће много мање компликација које могу да се појаве на месту убризгавања ботокса или филера хијелурона, а некада могу бити и системске, да доведу и до смртног исхода, појаснио је Новаковић.

Он је нагласио да је циљ акције да се заштите пацијенти, али и да се заштити струка.

Сви они који оду на улепшавање код "нестручне особе" заврше касније код пластичног хирурга.

Од компликација са којима су њима долазили пацијенти, било је делимичног одумирања коже усне, делимично одумирање коже носа.

За оне који су на специјализацији, а пожуре да се представљају као специјалисти, најављује да ће бити одузимања специјализације.

Такође, у договору са Лекарском комором Србије биће и одузимања лиценци.

Професор Ненад Степић, председник Удружења за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију Србије каже да је њихова обавеза да скрену пажњу пацијентима и општој јавности ко може да се бави процедурама естетског улепшавања.

Имамо подршку Министарства здравља у борби са овим проблемом. Дешава се да људи који поседују сертификате на курсевима од три сата постају едукатори, да без завршеног медицинског факултета почну да раде 'antiage" процедуре, нагласио је Степић.

Специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије и судски вештак Светлана Весановић каже да је у Азији регистровано око 1.000 случајева слепила као последица убризгавања филера у пределу корена носа и између обрва, а да је у САД регистровано 146 случајева слепила.

У Србији, како каже, још нису регистроване такве компликације.

Она је подсетила да доктор медицине или стоматологије мора да има одговарајући сертификат Министарства здравља да се бави одређеним процедурама из домена "antiage".

Сви остали - козметичари, козметички техничари, козметичар естетичар немају право да се да се баве апликацијом филера ботокса, нагласила је она.

Додаје да велику опасност представља и скидање младежа и вирусних брадавица по козметичким салонима.

Напомиње да ниједан младеж који се скине у козметичком салону не иде на патохистолошку анализу, што је неопходно како би се утврдило да ли је у питању меланом.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести