Како смањити ризик и сачувати здравље?

БЕОГРАД: Под слоганом „Смањи ризик, сачувај здравље“, данас је одржана онлине конференција у оквиру Фестивала здравља посвећена борби против масовних незаразних болести и постковид синдрому.
њ
Фото: Pixabay.com

Стручњаци су дали препоруке како грађани да се сачувају од обољења попут дијабетеса, кардиоваскуларних, малигних и респираторних обољења, али и како да препознају знаке постковид синдрома и када је битно потражити помоћ лекара.

„Чињеница је да је ковид-19 доминантна тема у протекле две године, али не треба заборавити да су хроничне незаразне болести и даље водећи узрок умирања у нашој популацији“, истакла је председница Организационог одбора фестивала др Мирјана Мићовић.

На једном од панела психијатар др Игор Пантић, ванредни професор на Катедри за медицинску физиологију Медицинског факултета у Београду и придружени професор на Универзитету у Хаифи у Израелу, истакао је да када говоримо о управљању променљивим факторима ризика који доприносе настанку хроничних незаразних болести постоје два приступа.

Један је такозвани приступ нулте толеранције, где се неко штетно понашање или навика у потпуности елиминшу, док други приступ подразумева модификовање ризичне навике, односно њену замену неком која је мање штетна.

Кардиолог Петар Сеферовић рекао је да када су фактори ризика за развој кардиоваскуларних болести у питању, генетска предиспонираност за развој одређене болести веома снажан предиктивни фактор.

Имајући у виду да нисмо у могућности да „изаберемо“ генетику, професор истиче да је веома битно да својим навикама и понашањима не стварамо додатно оптерећење факторима ризика и тиме повећавамо шансу за развој болести.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести