Губитак косе и смањен сексуални нагон симптоми дугог ковида

БИРМИНГЕМ: Истраживачки тим са Универзитета у Бирмингему открио је и објавио да су губитак косе и смањен секусуални нагон два нова симптома дуготрајног ковида.
korona kovid
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Истовремено, канадски научници с Медицинског факултета у Алберти објавили су податак да шест одсто деце погађа тзв. дуготрајни ковид.

На листи бројних симптома који остају као последица дуготрајног ковида до сада су као најчешћи навођени губитак мириса, кратак дах и бол у грудима, али и амнезија, немогућност извођења одређених покрета и халуцинације.

Стручњаци су, у зависности од природе симптома, формирали три групе проблема са којима се суочавају оболели од ковида - то су респираторни проблеми, ментално здравље и когнитивни проблеми.

Тим Универзитета у Бирмингему пратио је електронске здравствене картоне 2,4 милиона људи у Великој Британији, прикупљене између јануара 2020. и априла 2021, и показало се да су пацијенти имали нове здравствене проблеме више од три месеца након што су добили ковид.

Истраживачи су израчунали да су они који су имали ковид 6,5 пута више изложени ризику од губитка мириса 12 недеља након што су заражени вирусом у односу на оне који нису били заражени.

Наша анализа података о факторима ризика је од посебног интереса јер нам помаже да размотримо шта би потенцијално могло узроковати или допринети дуготрајном ковиду, рекао је професор др Шамил Харун са Универзитета у Бирмингему.

С друге стране, студија истраживача са Медицинског факултета у Алберти потврдила је заступљеност дуготрајног ковида и код деце.

Најчешћи дуготрајни симптоми код деце су умор, слабост, кашаљ, као и проблеми са дисањем, који трају месецима након инфекције.

Ова студија је обухватила 1.884 деце, из чак осам земаља.

Нажалост, не постоје познате терапије за дуготрајни ковид код деце и потребно је више истраживања у овој области, рекао је др Стивен Фридман један од аутора студије.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести