Француска забранила моделе импланта за груди повезане са раком

ЛОНДОН: Француска је постала прва земља на свету која је увела забрану за импланте за груди који се повезују са ретком врстом рака имуног система.
rak dojke samopregled
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Забраном је обухваћено неколико модела импланата са храпавијом површином, а које производи шест произвођача и који се повезују са ретком врстом рака имуног система, преноси ББЦ.Како се наводи, верује се да је око 70.000 жена уградило те забрањене импланте, од око 400.000 жена колико је у Француској уградило импланте.

Донета забрана представља меру предострожности, уведену због "ретке али озбиљне опасности" коју представљају импланти, саопштила је Национална агенција за лекове и здравствене производе.Агенција је навела да је забележено 59 случајева рака међу женама које су уградиле импланте, а од њих три жене су умрле.

"Што је имплант више храпав и груб, већи је ризик од добијања рака", навела је Агенција и додала да не постоји научно објашњење за појаву болести и да се врше посматрања.Истовремено, женама се саветује да не иду на операцију уклањања импланта јер је ризик од обољевања мали.

Иначе, у Француској је у четвртак умро оснивач компаније ПИП која је производила силиконске импланте пуњене стандардним силиконским гелом уместо медицинским силиконским гелом, а који је доводио до оштећења импланта.Он је 2013. године ухапшен и осуђен на четири године затворске казне, међутим пре него што му је компанија затворена 80 одсто импланта је извезено.

Тај скандал погодио је око 300.000 жена у 65 земаља, укључујући Француску, Велику Британију, Немачку, Венецуелу и Бразил.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести