Дуг пут од прве дозе вакцине до антитела

БЕОГРАД: Дуг је пут од прве дозе вакцине до антитела и момента када је постигнут неки заштитни ниво имунитета, где се с великом вероватноћом гарантује безбедност и да нећете имати тежу клиничку слику болести, каже вирусолог и микробиолог Ветеринарског института Краљево Миланко Шеклер.
antitela
Фото: TANJUG/ NIKOLA ANĐIĆ

Шеклер је током гостовања у Београдској хроници на РТС навео да се након прве дозе вакцине у организму јавља "узбуна".

Прво се дигне узбуна, лимфоцити крену на то место где је аплицирана вакцина да обрађују то што је убризгано, да обрађују информације које се добијају, да виде шта је то што је страно у организму јер они то препознају као нешто страно и опасно и имуни систем почиње да одрађује по фазама, корак по корак.

Обрађује тај антиген, шаље сигнале другим ћелијама. Почиње производња антитела и мобилизација лимфоцита који се дижу, нападају тог страног играча, то нешто што је туђе у нашем организму, објашњава Шеклер.

Додаје да цео процес почиње оног тренутка кад је вакцина аплицирана, а да се озбиљнија количина антитела производи седмог дана од добијања прве дозе вакцине.

Озбиљнија количина антитела већ почиње да се производи од седмог дана, десетог дана то може и лабораторијски да се доказује. Након две недеље већ креће да расте експоненцијално, и негде на три недеље достиже неки завидни ниво и баш тада се, у трећој или четвртој недељи, у зависности од вакцине, додаје друга доза како бисмо добили исти ефекат као за прву, само што сада крећемо са нивоа који је постигнут, али он није довољан да би био заштита, да може да гарантује да се човек неће инфицирати, објашњава Шеклер.

Додаје да се апликацијом нове количине антигена сада ствара драстична узбуна у организму јер је њему, како каже, све већ познато и ниво антитела се драстично диже.

Све је већ уходано, организам зна шта треба да производи, већ је све информације спремио и само тај нови импулс, та нова вакцина диже тај заштитни имунитет и после неких, обично кажу, недељу дана од друге дозе, ја обично из опрезности кажем из неког личног искуства испитујући неке друге вакцине да то увек буде ипак две недеље, можемо да кажемо да имамо већ неки заштитни ниво имунитета где вам се гарантује с великом вероватноћом да сте ви сада безбедни у смислу да не можете да се инфицирате с неком тежом клиничком сликом, наводи Шеклер.

На питање како треба да се понаша особа која је примила прву дозу вакцине, наводи да треба да се понаша као и раније, као да није примила вакцину - да носи маску, одржава дистанцу.

Значи, нема никаквог разлога за опуштање, све док не прими другу дозу вакцине и док не прођу још две неделхе, морају да се придржавају апсолутно свих мера, као да се ништа није десило. Тек након две недеље од друге дозе имуни систем је достигао онај ниво заштите да ви можете да кажете: сад сам заштићен, у смислу да се нећете тешко разболети. Вакцина не може да вам гарантује да нећете уопште да се разболите, она вам само гарантује да је ваш живот сада заштићен и да не можете да добијете неки тежи облик и будете животно угрожени, истиче Шеклер.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести