Бионтек најављује покретање производње вакцина у Африци

БЕРЛИН: Немачка фармацеутска компанија и произвођач вакцина Бионтек, која је развила прву широко одобрену вакцину против ковида-19 заједно са компанијом Фајзер, представила је данас планове за покретање својих производних погона у Африци, с циљем да се повећа доступност вакцине на афричком континенту.

Модуларни дизајн представљен је на церемонији у Марбургу, у Немачкој, и састоји се од транспортних контејнера са опремом неопходном за прављење вакцине Фајзер-Бионтек засноване на мРНК, све до последње производне фазе - пуњења доза у бочице, преноси АП.

Бионтек је критикован од стране неких активиста због одбијања да суспендује своје патенте за вакцину и дозволи ривалима да их производе у оквиру напора да се вакцине учине доступнијим, посебно у сиромашним земљама.

Међутим, компанија тврди да је процес прављења мРНА вакцина тежак и да радије успоставља сараднбју са локалним партнерима како би обезбедила уједначен квалитет вакцина широм света.

Први погон "кључ у руке" биће испоручен Сенегалу или Руанди у другој половини године, саопштено је из Бионтека и истакнуто да је циљ компаније да започне производњу до 50 милиона доза вакцине годишње у тим земљама.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести