Забрана мобилних телефона у руским школама?

Предлог да се у руским школама забрани употреба мобилних телефона изазвала је дебату у руској јавности, а мишљења о овом питању су подељена, јавља Спутњик.
m
Фото: pixabay.com/ilustracija

Таква мера, кажу експерти, има своје плусеве, али и минусе.

Иницијативу о забрани коришћења телефона у школи подржала је председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко, која сматра да то питање треба решити до почетка нове школске године, 1. септембра.

Она сматра дамобилни телефони ометају децу и одвлаче им пажњу од лекција, а такође стварају и друштвену неједнакост. Поред тога, Матвијенкова указује да је проблем и то што у школама не постоји место где се ти уређају могу чувати. Матвијенкова је напоменула да се многи наставници, директори школа и родитељи противе употреби телефона у школи, посебно у нижим разредима, где они одвраћају од образовног процеса.

Она је такође скренула пажњу на још једну опасност за данашњу децу, а то је интернет. Упркос чињеници да то може имати и позитиван аспект који помаже адолесцентима да уче и развијају се, он носи многе опасности. Према њеним речима, да би деца била заштићена, неопходно је „правилно искористити потенцијал мреже“.

Забрана о употреби телефона у школама постоји у многим земљама, попут Велике Британије и Француске, док у Русији до сада није било закона о потпуној забрани.

Ипак, Департман образовања и Национални савез учитеља препоручују свакој школи да уводи локалне акте о забрани коришћења мобилних телефона  и других „паметних уређаја“ у својим образовним установама.

На питање може ли наставник или школска управа да забрани ученику да користи мобилне телефоне и паметне уређаје на територији образовне установе одговор је - да.

Дакле, ако прописи школске администрације забрањују употребу мобилних уређаја у статутима или интерним правилима, родитељи ученика се аутоматски слажу с њима од тренутка уласка детета у ову образовну установу.

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести