Власнику враћена слика коју су нацисти украли пре 87 година

ОЛБАНИ: Слика два млада клизача из 19. века, коју су нацисти украли од јеврејске породице 1933. године и која је недавно откривена у малом музеју у савезној држави Њујорк, враћена је власницима након 87 година, пише АП.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Michael Hill)

Слика под називом "Зима", коју је насликао амерички сликар Гари Мелчерс, део је заплене од преко 1.000 уметничких дела и артефаката коју су нацисти одузели од јеврејске породице Мосе.

Наследници су током последње деценије упорно покушавали да поврате украдена уметничка дела.

Пројекат повратка уметнина отпочео је 2011. године, а наследници су до сада успели да пронађу преко 50 слика и артефаката из јавних и приватних музеја, као и у приватним колекцијама у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Израелу и САД.

Повратак слике "Зима" отпочео је након што је музеј "Аркел" у Канаџохарију у савезној држави Њујорк објавио пост на фејсбуку илустрованом њоме, поводом затварања сезоне у јануару 2017. године.

Пост је приметио студент "Фраје универзитета" у Берлину који је сарађивао са Мејкеом Хофманом, вођом пројекта за повратак украдених уметнина коју су покренули наследници породице Мосе и немачке културне институције.

Хофман је изјавио да су истраживачи слику успели да повежу са породицом Мосе уз помоћ директорке музеја "Аркел".

Слику је 1900. године купио магнат Рудолф Мосе, а након његове смрти 1920. године, наследила ју је његова ћерка. Она је заједно са својим супругом водила новине "Берлинер тагерблат", које су критиковале Нацистичку странку током првих година њених успона. Они су због прогона нациста Немачку напустили 1933. године, а нацисти су запленили сву њихову имовину, укључујући и уметничку колекцију.

Слика је маја 1934. године на аукцији продата непознатом купцу. Пет месеци касније нашла се у градској галерији у Њујорку, где је запала за око Бартлету Аркелу, богатом колекционару. Слика је касније постала део колекције изложене у музеју који је по њему добио име.

Не постоје докази да је Аркел био упознат са историјом слике.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести