ВБ: Ускоро у служби пси трагачи на корона вирус?

ЛОНДОН: Пси трагачи који, тренирани да користе употребљене чарапе које си носили људи заражени корона вирусом могли би ускоро да се користе на аеродромима или местима окупљања, наводи се у студији британских научника.
d
Фото: pixabay.com

Радећи у тимовима од по двоје, пси који су обучени да врше скрининг од неколико стотина људи који излазе из авиона откривају осетљивост до 94,3 одсто оних који су заражени, рекли су научници, преноси Ројтерс.

У представљању резултата студије у раној фази која је укључивала око 3.500 узорака мириса донираних у облику неопраних чарапа или мајица које носе запослени у јавним службама и здравствени радници, истраживачи су навели да су пси могли чак да нањуше асимптоматске или благе случајеве ковида-19, као и случајеве које је изазвала мутирана варијанта вируса која се појавила у Великој Британији крајем прошле године.

Пси би могли бити одличан начин да се прегледа велики број људи и да се спречи поновно увођење коронавируса у Уједињено Краљевство, рекао је Стив Линдсаи, професор у Дурхаму.

Британско истраживање, које је објављено на интернету данас пре него што је рецензирано, додаје се осталим пилот пројектима у Финској, Немачкој, Чилеу и другим земљама, које су користиле псе трагаче на аеродромима.

Пси у Великој Британији били су обучени током неколико недеља упознајући се са 200 узорака мириса људи који су позитивни на ковид-19, као и 200 контролних узорака људи који су били негативни.

Независни стручњаци упозоравају да ће налази бити потребни да се пресликају у стварним ситуацијама.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести