У средишту Млечног пута откривен пар „гигантских мехура“

ЊУЈОРК: Међународни тим који користи Јужноафрицку опсерваторију за радио астрономију и "MeerKAT" телескоп саопштио је да је открио пар огромних мехура у средишту Млечног пута, који изгледају као велики пешчани сат.
mlecni put
Фото: Youtube Printscreen

Научници сматрају да је то једна од највећих структура која је икада запажена у нашој галаксији и да је вероватно резултат високоенергетске ерупције која се догодила у близини супермасивне црне рупе Млечног пута пре више милиона година.

Упркос томе што већ дуго постоји у нашој матичној галаксији, тек је однедавно могуће уоцити је, захваљујуци напредним инструментима телескопа, који могу детектовати радио емисију чак и кроз густе облаке свемирске прашине.

Научници су у новом раду објављеном ове недеље у часопису Нејчер описали структуру у облику пешчаног сата, а како су навели, дугачка је на стотине светлосних година.

Средиште наше галаксије је релативно мирно у поређењу са другим галаксијама са врло активним централним црним рупама, рекао је Ијан Хејвуд са Универзитета у Окфорду, главни аутор студије, преноси РТС.

Упркос томе, централна црна рупа Млецног пута може, с времена на време, постати нетипично активна. Могуће је да је једна таква активност покренула догадаје који су резултурали конструкцијом налик на пешчани сат, објаснио је Хејвуд.

Према мишљењу чланова истраживачког тима, ново откриће би могло помоћи у решавању претходних мистерија, пружајуци одговоре о природи и настанку магнетних филамената који су примећени још осамдесетих година прошлог века.

Ове структуре су дуге десетине светлосних година и широке су једну светлосну годину.

Радио мехури откривени ''MeerKAT-ом'', сада могу да расветле порекло филамената, рекао је Фархад Јусеф-Задех с Универзитета Northwestern.

Више од 100 филамената је у релацији с новооткривеним мехурима. Тим научника је вршио ултра-прецизна осматрања центра наше галаксије откривши да су „мехури - близанци“ скоро једнаки и по обиму и по облику, што сугерише да су настали током насилног праска.

Ови огромни мехури до сада су били сакривени одсјајем изузетно светлих радио емисија из центра галаксије, рекао је Фернандо Камило из Јужноафричке астрономске опсерваторије у Кејптауну.

Он је додао да смо овим неочекиваним открићем постали сведоци манифестовања процеса као што су галактичко одливање енергије и материје у Млечном путу.

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести