У Шпанији 44,6 одсто више крађа у продавницама

МАДРИД: Шпанија је друга земља у Европи са највећом стопом пљачки пошто је у тој држави у првој половини ове године почињено 44,6 одсто више крађа у односу на 2021. годину.
kradja, pixabay.com
Фото: pixabay.com

То показују подаци америчке компаније Чекпоинт Системс, специјализоване за спречавање губитака и видљивост робе за малопродајна предузећа.

Раст цена у Шпанији, које су у августу биле 10,5 одсто више од оних регистрованих у истом месецу прошле године, довео је до 44,6 одсто крађа у продавницама и робним кућама, наводи Европа прес позивајући се на податке Чекпоинт Системс.

Како прецизира, током прве половине 2022. године било је 306.269 крађа, што представља 44,6 одсто више крађа у односу на исти период прошле године, када је забележено 211.787 крађа. У 2021. години највише крадених производа били су вина и жестока пича, сиреви, чоколада, обућа и спортска одећа, хидратантне креме и мобилни телефони.

Док се организовани или искусни лопови обично фокусирају на производе високе вредности које могу да продају, као што су алкохол или електроника, трговци на мало ове године бележе значајан пораст броја нових лопова који свакодневно краду ствари ниске вредности .

Из Чекпоинт Системс- а су истакли да је ова ситуација навела трговце да појачају обезбеђење како би ограничили штету узроковану губицима у трговини кроз исцрпну анализу заштите највећег броја производа од крађе.

Једина земља у којој је забележено више крађа него у Шпанији у првој половини године је Белгија.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести