У француском селу забранили псима да лају гласно

Циљ ове заиста несвакидашње забране је смањити “псеће загађивање буком” и одговор је на “псе који лају дан и ноћ и стварају неиздрживу ситуацију” у селу, објаснио је начелник Фекиереза Жан Пјер Естјен, пише ЦДМ.
e
Фото: pixabay.com

Власници паса у овом француском месту мораће да плате казну од 68 евра за “пролонгиран или поновљен лавеж” у случају када су пси остављени сами у ограђеним просторима.

“Циљ није забранити псе и нећемо кажњавати људе за најмањи лавеж. Град нема ништа против паса, али ако хоћете да их имате, морате их добро васпитати”, рекао је Естјен за француске новине Ле Паризијен.

Пси који су склони лајању такође ће се морати држати унутра ако њихово понашање “омета одмор или опуштање” 1400 становника овог места. Власници ће добијати казну за сваку притужбу коју општина прими против њих.

Забрана је донета након што су мештани покренули петицију против једне локалне власнице. “Она има неколико паса, од којих су неки велики. Покушали смо неколико пута успоставити дијалог с њом, али без успеха. Ако сам донео ову одлуку, то је зато што нисам имао другог излаза. Нисам могао мирно седјети”, објаснио је начелник.

Забрану су већ критиковали активисти за права животиња. Председник Удружења за обрану животињских права Стефан Ламарт назвао је одлуку “потпуно сулудом”.

“Ако пси имају уста, она им служе за лајање. Никад нисам видио да пас лаје од ујутро до навече”, рекао је и најавио да ће поднети жалбу локалном суду.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести