У древној гробници нађене мумије „у савршеном стању“

КАИРО: У древној египатској гробници старој више од 3.500 година, археолози су дошли до најновијег открића - пронашли су два саркофага с мумијама „у савршеном стању“.
piramide
Фото: pixabay.com

Тим археолога са Универзитета у Стразбуру пронашао је мумије недавно у долини Асасиф код града Луксора, преноси Би-Би-Си.

Генерални секретар Врховног савета за антиквитете Мостафа Вазири изјавио је у суботу на конференцији за новиинаре да су археолози до најновијег открића дошли током радова на тој локацији које су отпочели у марту.

Током археолошких ископавања у истој гробници пронађено је и око 1.000 погребних статуа.

Стручњаци сматрају да гробница припада 18. египатској династији, која је владала од 1550. године пре нове ере до око 1300. године пре нове ере.

Пре две недеље, у недавно откривеним древним гробницама надомак Каира археолози су пронашли колекцију мумифицираних мачака и скарабеја, стару више од 4.000 година.

Тада је укупно откривено седам саркофага на ободу пирамидалног комплекса краља Усеркафа, а три међу њима садрже мумије мачака.

Планиран је и наставак истраживања на недавно откривеној локацији у Сакари, где су археолози пронашли врата која воде у другу гробницу, која је и даље запечаћена, а коју планирају да отворе у наредним недељама.

Људи су, иначе, у древном Египту били мумифицирани како би се њихова тела сачувала за живот после смрти, док су животиње мумуфициране за приношење жртве боговима.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести