У берлинском зоолошком врту рођени први младунци панде

БЕРЛИН: Први младунци панде рођени у Немачкој, у Берлинском зоолошком врту, названи су Менг Сианг и Менг Јуан након што су у уторак напунили 100 дана.
e
Фото: pixabay.com

Близанци панде, обојица "дечаци", рођени су 31. августа, а родитељи су им шестогодишњи Менг Менг и њен партнер Ђиао Ћинг, које је Кина послала у Немачку 2017. године.

На конференцији за новинаре у Берлинском зоолошком врту кинески амбасадор у Немачкој Ву Кен рекао је да, заједно, ова два имена значе "прелепи снови се остварују", преноси кинеска агенција Синхуа.

Он је додао да су имена за младунчад одабрана да "пренесу наше најбоље жеље за пријатељством између наше две земље и два народа."

Према речима амбасадора, у 2019. години је рођено 60 панди широм света, од којих је преживело 57, укључујући две у Берлинском зоолошком врту. Ову причу о успеху требало би приписати усклађеним напорима научних тимова из Кине и Немачке, рекао је Ву.

"Дуго смо чекали ову радосну прилику", рекао је Андреас Книрим, директор Берлинског зоолошког врта, додајући да "дечаци панде чине све насмејанима упркос суморном децембарском времену."

Градоначелник Берлина Михаел Милер рекао је да "сви љубитељи животиња и зоолошких вртова у Берлину прате развој наше две берлинске панде са великим узбуђењем". Он је две младунчад назвао "дивним поклоном" за град Берлин и посебно за зоолошки врт.

„Одушевљен сам што сам могао да учествујем у овом следећем кораку у животу наша два нова Берлинца и да их лично упознам 100. дана након рођења, када су, у складу са кинеском традицијом, добили званична имена", рекао је Милер.

Близанци панда провешће наредне две до четири године у Берлину, а потом ће се преселити у Кину, кажу из Берлинског зоолошког врта. Два младунца биће представљена јавности почетком следеће године.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести