Тајна мачјег језика: Да ли имате мачку или тигра?        

НОВИ САД: Мачке имају чак 95,6 одсто гена као и тигрови и зато и деле врсту понашања са својим рођацима из џунгле.
macka
Фото: pixabay.com

Као и тигрови, мачке ће одбити храну која им није укусна, чак и ако то значи да ће остати гладне. Иако је уврежено мишљење да мачке воле млеко, многе су нетолерантне на лактозу.

Заједничко са тигровима им је и обележавање територије гребањем, игра са пленом, ухођење било чега што се може подвести под плен, као и обележавање територије урином. Верује се да су мачке једини сисари који не осећају укус слатког, а када је реч о осталим чулима, мачке су кратковиде, али њихов периферни вид и ноћни вид су много бољи него код људи, каже Лејла Морган Вајлд, стручњак за понашање мачака и оснивач портала “Кет Виздом 101”.

Мачке могу да скоче до шест пута дуже од сопствене дужине, а у њиховој спретности им помаже то што имају 230 костију (за разлику од људи који имају 206). Такође, домаће мачке имају скоро двоструко више неурона у можданој кори од паса и поседују највеће очи у односу на величину главе од свих сисара.

Просечан животни век мачке порастао је за годину дана у периоду између 2002. и 2012. године, кажу резултати студије болнице за кућне љубимце Банфилд.

Сличност са дивљим мачкама је и то што спавају чак 12 до 16 сати дневно, а најактивније су у зору и у сумрак. Трећину "будног" времена проводе у "купању", тј лижу се.

Мачке имају јединствен "језик" за свог власника, али све "сматрају" да је претеће понашање када успоставите директан контакт очима са њима. Исто као и са тигровима. За разлику од својих великих рођака, мачка која се мази са вама и провлачи се кроз ноге, означава своју територију.

Научница Алексис Ноел је са својим колегама успела да открије тајну мачјег језика. Једног дана, мачка научнице Алексис Ноел, Марфи, весело је лизала саму себе - како то мачке обично и раде - када је “заглавила” свој језик у покривач кревета. Алексис је била фасцинирана процесом и запитала се зашто је језик мачке толико добар у размршавању чворова и у чишћењу крзна. Међутим, када је погледала литературу, схватила је да су научници мање-више игнорисали биомеханику чудесне четкице језика.

Због тога је у новој студији Ноелова са својим колегама покушала да открије мистерију љубимичиног језика. Једно од малобројних претходних истраживања је показало да су мачји језици прекривени шпицастим испупчењима које се користе као четкице, док је Ноелова са својим тимом открила да су ова испупчења, у ствари, кукице у облику канyе на чијим се врховима налазе удубљења у облику слова "У".

Када мирују, четкице леже равно на језику окренуте ка позади, али када је време за тимарење, кукице се исправе. Удубљења на врховима кукица сакупљају пљувачку и распоређују је по крзну док се мачка тимари.


3Д четка имитира мачјекукице

Истраживање је инспирисало научнике да направе своју верзију четке. Користећи 3Д штампач, научници су створили малу четку која имитира понашање мачијих кукица. Они верују да ће нова четка бити пун погодак за власнике кућних љубимаца.

Такође, четка би требало боље да скида длаке кућних љубимаца са кауча боље од просечног усисивача.


Оваква испупчења се не налазе само на језицима домаћих мачака. Тим је такође успео да испита језике риса, пуме, снежног леопарда, тигра и лава. Они су открили да и дивље мачке имају кукице сличне величине и облика, али веће мачке имају много већи број оваквих шиљака. Иако су су испупчења прилично кратка, ипак служе великим мачкама у одржавању крзна. Једини изузетак је персијска мачка, чије кукице нису довољно велике како би се избориле са дугом длаком ове мачке. Кукице такође решавају проблем чворова на крзну тако што се при сусрету са њима ротирају.

Након целодневног тимарења, мачка по свом крзну распореди течност једнаку петини чаше воде. Поред тога што им даје сјајан изглед, снимање термалном камером је показало да тимарење ствара разлику у температури између коже мачака и горњег слоја крзна.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести