Степски вивак први пут откривен у Србији

НОВИ САД: Изузетно ретка врста птица, степски вивак, откривена је у Србији, недалеко од Ниша, саопштило је данас Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, истичући да је реч о јединственом орнитолошком открићу.
vivak
Фото: Youtube Printscreen

Примерак ове птице латинског имена Vanellus gregarius јуче је приметио млади орнитолог из тог Друштва Слободан Марковић на влажним ливадама код нишког села Бубањ.

У саопштењу се наводи да је степски вивак у ове крајеве залутао током пролећне сеобе.

Степски вивак је критично угрожена врста која деценијама страда због изловљавања на сеоби и зимовању.

Целокупна светска популација ове птице броји мање од 11.200 одраслих јединки.

Степски вивци гнезде се на непрегледним травним стаништима у Русији и Казахстану, а селе се преко средње Азије до зимовалишта у Израелу, Сирији, Еритреји, Судану и северозападној Индији.

Изузетно ретко се срећу у Европи, и то углавом у јатима са другим врстама птица.

У последње две године орнитолози су пронашли још четири врсте птица које су први пут забележене у Србији.

Тако је на језеру Русанда код Зрењанина у септембру 2019. откривена тробојна лисконога (Стеганопус трицолор), птица пореклом из Северне Америке.

У јануару 2020. на Дунаву недалеко од Новог Сада посматран је жутокљуни морски гњурац (Гавиа адамсии) који је вероватно долетео из далеких тундри северне Азије или Северне Америке.

На језеру код села Карајукића бунари на Пештеру у јуну 2020. боравио је азијски златни вивак (Плувиалис фулва) пореклом из тундри источне Азије или Аљаске.

Почетком октобра 2020. у Националном парку „Тара" откривена је сибирска плаворепка (Тарсигер цyанурус), мала птица певачица која се гнезди на северу Европе и Азије, наводи се у саопштењу Друштва.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести