Шта чека нашу галаксију за две и по милијарде година?

ЗАГРЕБ: Наша галаксија Млечни пут је почела да се судара са двема патуљастим галаксијама Великим и Малим Магелановим облаком, саопштили су хрватски астрономи.
mlecni put
Фото: Youtube Printscreen

Они су сазнали ову вест из астрономског часописа "Ертх Скај" (Земљаско небо).

Астрономима је познато да је предвиђено да се Млечни пут судари са великом спиралном гаксијом Андромеда, што би требало да се догоди за четири милијарде година, а за сада су почеле да нам се приближавају две галаксије - Велики и Мали Магеланов облак, које круже око Млечног пута, па се може очекивати да дође до судара.

То приближавање је први сигнал да предстоји судар Млечног пута са Великим и Малим Магелановим облаком, а као последица тог судара већ се рађају нове звезде.

Астрономи већ од 60-их година прошлог века проматрају дугачак траг гаса који потиче из Магелланових облака, а који називају Магелановим потоком. Тај траг гаса протеже се кроз галактички јужни пол Млечног пута, пише "ЕартхСкy".

Магеланови облаци требали би да се у правом смислу сударе с нашом галаксијом за неколико милијарди година, али према најновијим подацима које су 8. новембра астрономи представили на скупу Америчког астрономског друштва (ААС) у Хонолулуу, чини се да су се већ сада појавили први знаци колизије.

Наиме, приликом спајања галаксија обично се стварају нове звезде, а астрономи су недавно на периферији наше галаксије, у близини Магелановог потока, уочили нови звездани скуп. На том пределу се иначе налазе најстарије звезде наше галаксије, а стручњаци су открили како су звезде овога скупа састављене од материјала из Магеллановог облака.

Тако су научници тек недавно схватили колика је претња нашој галаксији Велики Магеланов облак.

Према истраживању које је у фебруару 2019. објављено у часопису "Монтхлy Нотицес" (Месечне белешке) британског Краљевског астропномског дрштва, Велики Магеланов облак засигурно ће се сударити с нашом галаксијом и то много пре него што се мислило.

До тог открића научници су дошли након што су израдили компјутерске симулације кретања Магелановог облака, при чему су установили да уместо да на сигурној удаљености кружи око нашег Млечног пута, Велики Магеланов облак ће се након неког времена сударити с њом.

Научници процењују да је Магеланов облак тренутно од нас удаљен око 163.000 светлосних година и да се удаљава брзином од 400 километара у секунди. Но симулације астрофизичара са Универзитета Дарем показују да ће Велики Магеланов облак у једном тренутку успорити, окренути се према нама и сударити се с нашом галаксијом. Судар би требало да се догоди за око две и по милијарде година.

У случају да човечанство преживи толико дуго, чека га прави спектакл. Постоји, наиме, могућност да ће се приликом судара активирати црна рупа у средини наше галаксије и почети да гута све што се налази око ње увећавајући се десет пута.

"Док се буде хранила околним гасом црна рупа ће избацивати велике млазове радијације", рекао је водитељ истраживања, козмолог Мариус Каутун.

"Мада ти млазеви неће утицати на нас, постоји мала могућност (1-3%) да ће приликом судара две галаксије наш Сунчев систем бити избачен у међузвездани простор", додао је Каутон.

Научници сумњају да ће приликом стапања Млечног пута и Андромеде доћи и до међусобног судара звезда или планета, но надолазећа галаксија с више од 250 милијарди сунаца ипак ће направити "неред" унутар нашег Млечног пута, сматра астрофизичар Карлос Френк са Универзитета Дарем.

Све ће се пореметити унутар наше галаксије, а Сунчев систем би и могао бити избачен у спољни свемир. У случају да се то догоди, сумњам да ће наши потомци, ако их тада уопште буде било, моћи преживети", објаснио је Карлос Френк.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести