Немачка вратила три слике које су опљачкали нацисти

БЕРЛИН: Немачка влада вратила је данас три уметничка дела потомку јеврејског француског колекционара, који их је поседовао до смрти 1941. године у нацистички окупираној Француској.
naci
Фото: Youtube Printscreen

Две слике настале су из мноштва радова које је имао Корнелијус Гурлит, а који су открили немачки порески инспектори 2012. године у Минхену.

Његов отац био је трговац уметнинама и продавао је оно што су нацисти одбацили као "дегенерисану уметност".

На церемонији у Берлину, немачка министарка културе Моника Груетерс изјавила је да је повратак слика мали, али важан корак.

"Ми Немци знамо за наше неправде и знамо да беду никада не можемо да исправимо. Али барем повратак ове врсте уметничких дела су мали, али важни и неопходни кораци ка правди на једном малом простору", рекла је она.

Праунука власника слика, париски адвокат и уметничка колекционарка Арман Дорвил, изјавила је да је дирнута гестом немачке владе.

"Да слике могу да причају, да могу да нам испричају свој пут, испричале би нам невероватне приче о пљачки, крађи, лажним продајама и ономе што можемо да научимо из тога", рекла је она.

Захвалила је немачкој влади на откривању и враћању слика, истичући да је симболика што се слике враћају на 75. годишњицу ослобађања концентрационог логора Аушвица.

Две слике Гурлитове колекције су акварел "Дама у вечерњој хаљини" и уљана слика "Портрет даме" Жан Луис Фораина, док је трећа слика рад Константина Гајса "Амазонац узгаја коња", која је била у приватном власништву.

Све три слике припадале су прадеди Дорвил, који је у јуну 1940. потражио уточиште на свом имању у Дордогнеу у неокупираној Француској, где је и умро око годину дана касније.

Остали чланови његове породице умрли су у логору смрти у Аушвицу

Дорвилови наследници одлучили су да продају слике на аукцији у Ници 1942. године, није јасно ко их је купио, а породици није било дозвољено да користе приход.

Колекционар Гурлит је уметничка дела наследио од свог оца и чувао их у свом минхенском стану деценијама. Дан након његове смрти 2014. године, швајцарски музеј "Кунст Берн" сазнао је да је проглашен за јединог наследника 1.500 дела, укључујући слике Пабла Пикаса и Анрија Матиса.

Немачка влада саопштила је да се 13 уметничких дела сада враћа правим власницима, а након што су препозната као украдена уметничка дела.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести