Мексико: Један од најозлоглашенијих затвора постаје место за одмор

МЕКСИКО СИТИ: Један од најозлоглашенијих затвора у Мексику овог викенда почиње своје ново поглавље као место за одмор на Тихом океану након реновирања са циљем да привуче туристе у бивши казнени дом.
zatvor pritvor
Фото: Tanjug (MUP Srbije, ilustracija)

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор синоћ је отворио Туристички центар Ислас Мариас, деценијама стар савезни затвор на архипелагу Ислас Мариас претворен у еколошку атракцију и место за љубитеље историје, пренео је Ројтерс.

Ово је туристичко место за излете, за истраживање, за живот у природи, рекао је Лопез Обрадор и додао да је рекреирати историју нешто изузетно.

Поред вила за смештај гостију, ресторана, кафића и плажа, реновирана локација укључује лук назван по Нелсону Мандели, који је провео око 18 година иза решетака у Јужној Африци на острву Робен пре него што је изабран за председника.

Мандела је пример да и иза затворских зидова идеали и промена, могу да живи за оне који желе да промене историју, навела је мексичка влада у промотивном видеу.

Ислас Мариас је постао затвор 1905. године под диктатором Порфиријем Диазом и био је у скоро сталној употреби све док га није затворио Лопез Обрадор 2019. године.

У Казнено-поправном дому су некада били смештени многи политички затвореници, укључујуćи Хосеа Ревуелтаса, утицајног мексичког писца, који је више пута затваран због свог левичарског активизма.

Влада је најавила туристичке пакете на острва, са превозом трајектом до главног насеља Пуерто Балета од следеће недеље.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести