Мачке увек пронађу пут до куће: Шесто чуло или “уграђена” навигација

Мачке увек пронађу пут до куће. Под условом наравно да желе да се врате. Научници ово објашњавају на више начина - од тога да се воде сунчевом светлошћу до магнетских поља унутар земље, а неки кроз шалу чак и кажу да имају уграђен ГПС.
Domaća mačka Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Велики је број забележених случајева да су мачке прешле невероватан број километара како би се вратиле кући свом власнику. Оне умеју саме да одлутају зато што су радознале по природи, али чак и ако се нађу на непознатом мимо своје воље, брзо ће се снаћи у непредвиђеној ситуацији.

Осећај оријентације код мачака је врло развијен као и њихово памћење, те то такође доприноси “феномену” повратка.

Фото: pixabay.com

Чак и у ситуацијама када проведе пола живота у једној кући, никада не излазећи из тог простора, мачка је способна да се врати кући уколико се изгуби, чак и када се нађе усред непознате територије, јер јој оријентација функционише чак и када не постоји никаква видна или мирисна ознака. Зато се обично каже за мачке да поседују шесто чуло, које човек нема.

Мачка такође има способност да препозна природне опасности, као што је поплава или земљотрес, али и осећања човека, те лако утврди ко јој је пријатељ, а кога да заобиђе.

Мачкина интелигенција јој дозвољава да процењује свет око себе врло проницљиво, те због тога налази одговоре на разне проблеме које се пред њом појаве, али и уме већ пронађена решења да примени и на будуће ситуације у којима се може затећи.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести