Египатски научници у пустињи открили фосил полуводеног кита

КАИРО: Египатски научници саопштили су да је фосил четвороножног праисторијског кита који је ископан пре више од једне деценије у западној пустињи земље, фосил раније непознате врсте.
д
Фото: pixabay.com

Верује се да је створење предак савременог кита и да је живело пре 43 милиона година.

Праисторијски кит, познат као полу-водени, јер је живео и на копну и у мору, носио је карактеристике оствареног ловца, а то су карактеристике по којима се истиче међу осталим фосилима китова, рекао је водећи из тима палеонтолога Хешам Салам за АП.

Фосил је први пут пронашао тим египатских еколога 2008. године у подручју које је у праисторијском добу било прекривено морима, али су истраживачи тек прошлог месеца објавили своја открића која потврђују нову врсту.

Салам је рекао да је његов тим почео са испитивањем фосила тек 2017. године, јер је желео да окупи најбоље и најталентованије египатске палеонтологе за проучавање.

„Ово је први пут у историји египатске палеонтологије кичмењака да је египатски тим водио документацију о новом роду и врсти четвороножних китова“, казао је Салам.

Западна пустињска регија Египта већ је позната по такозваној долини китова, туристичкој атракцији и једином природном локалитету светске баштине у земљи који садржи фосилне остатке друге врсте праисторијских китова.

Новооткривено створење припада породици изумрлих полуводених китова који су живели пре 59 до 34 милиона година, рекао је Салам.

„Ово је још једна нова врста раних китова из времена када су задржали четири функционална уда“, рекао је стручњак за еволуциону историју сисара Џонатан Гејслер са Њујоршког технолошког института.

Најстарији фосилни китови стари су око 50 милиона година и верује се да су настали у данашњем Пакистану и Индији.

Фосилни кит добио је име по богу смрти у старом Египту "Phiomicetus Anubis".

Према наводима истраживача, нова врста истиче се издуженом лобањом која сугерише да је та врста била месождерка која је била способна да ухвати и жваће свој плен.

Био је око три метра дугачак и тежак око 600 килограма.

Ово откриће је уследило након четворогодишње сарадње египатских палеонтолога и америчких научника, додао је Салам.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести