Дигитално ''размотана'' мумија фараона стара 3.500 година

КАИРО: Научници из Каира дигитално су „одмотали” 3.500 година старо мумифицирано тело египатског фараона Аменхотепа И и тако открили врло интересантне детаље о њему.
mumija, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

Египатски научници користили су неинвазивну дигиталну технологију скенирања и уз помоћ тродимензионалне компјутеризоване томографије (ЦТ) проучили су унутрашњост мумије, преноси Ројтерс

Како наводи Сахар Салем, радиолог која је учествовала у откривању мумије, подаци до којих су истраживачи дошли говоре да је фараон имао уску браду, мали нос и коврџаву косу.

Она је посебно нагласила да је одушевљена чињеницом да је при ''''одмотавању'''' открила да фараон и после 3.500 година има запањујући добро очуване зубе.

Осим чињенице да је његово тело добро очувано после толико времена, откривен је и раскошан накит с којим је фараон сахрањен, а научници до сада нису отварали и одмотавали ову мумију, са цветним венцима и занимљивом дрвеном маском за лице, како не би оштетили украсе.

Аменхотеп је био други краљ из 18. династије и трон је преузео након смрти свог оца Ахмоса, а владао је Египтом око 21 годину између отприлике 1525. и 1504. пре нове ере.

Оригинална гробница Аменхотепа никада није пронађена.

Његово мумифицирано тело је откривено 1881. године на локалитету у Луксору где су сакривене мумије краљева и племића, а тренутно се налази у Египатском музеју у Каиру, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести