Черчилово писмо из 1929. године на аукцији у Лондону

ЛОНДОН: Писмо из 1929. године у којем Винстон Черчил назива доњи дом британског парламента својом „позорницом“, али и размишља о напуштању политике, следеће недеље ће се наћи на аукцији у Лондону.
knjiga aukcija
Фото: Tanjug (twitter@HkCamelia)

У писму свом пријатељу Фредерику Понсонбију, будући ратни премијер писао је о бављењу "угоднијим и профитабилнијим" занимањима од посланика у парламенту, преноси агенција Ројтерс.

Месецима раније, у мају 1929. године, конзервативци су изгубили власт на изборима и на њихово место је дошла влада лабуристичке мањине, иако је Черцил задржао место члана парламента за Епинг.

Черчил је тада размишљао о својим следећим корацима, рекао је шеф одсека за књиге и рукописе аукцијске куће Бонам Метју Хејли.

Хејли наводи да је у то време Черчил кренуо на турнеју по Америци, на велики одмор са породицом и да је писао свом великом пријатељу.

У том писму је Черчил навео да је "Доњи дом увек била његова позорница."

Многи историчари посматрају деценију између 1929. и 1939. године као Черчилове „дивље године“, иако је он остао ангажован на неколико питања, укључујући Индију и претњу Немачке Адолфа Хитлера, пре него што је постао премијер 1940. године.

Писмо ће се наћи на аукцији у Бонаму 15. септембра и очекује се да ће достићи цену између 4.000 и 6.000 фунти.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести