Завршена прва туристичка мисија у орбити

ЊУЈОРК: Четири особе вратиле су се на Земљу након тродневне свемирске мисије у капсули СпејсИкс Кру Драгон, што је означило крај првог лета у орбиту Земље којим су у потпуности летели туристи, односно цивили који нису астронаути, преноси ЦНН.
d
Фото: Youtube Printscreen

Капсула компаније СпејсИкс Кру Драгон, која је дизајнирана тако да не допушта да температуре прелазе 30 степени у кабини, користила је свој топлотни штит да заштити посаду од интензивне топлоте и скупљања плазме док је ишла према океану.

Командант мисије назване "Inspiration4" милијардер Џеред Ајсакмен захвалио је компанији СпејсИкс, рекавши да је то била велика вожња.

Посада је приказана како гледа филмове, а повремено се чуло и реаговање на контролу мисије СпејсИкс-а у њиховој потпуно аутономној свемирској летелици пре него што је запоцео процес поновног уласка у Земљину атмосферу.

Након што је путовала брзином већом од 27.500 километара на сат, свемирска летелица је успорила, при чему је њен спољашњи део у том процесу достигао јако високе температуре.

Након изласка из свемирске летелице, непосредно пре него што су хеликоптером враћени на Флориду, посада је виђена како се смеши и маше камерама.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести