Ухваћена светлост која делује као "лепак" између атома

ИНСБРУК: Физичари са Универзитета у Инсбруку објавили су нову студију која показује који начин електромагнетно зрачење може да генерише силу између атома.
r
Фото: Pixabay.com

Наиме, научници су током експеримента успели да "ухвате" светлост која делује као "лепак" између атома, објављено је у часопису "Science Alert".

Како је објашњено, на тај начин атоми се повезују да би формирали молекуле на различите начине, а све то укључује међусобну размену наелектрисања кроз неку врсту "суперлепка".

"Успели смо по први пут да поларизујемо неколико атома заједно на контролисан начин, стварајући мерљиву привлачну силу између њих“, каже физичар Универзитета у Инзбруку Матијас Сонлајтнер.

Посматрањем, научници су приметили да неки атоми деле своје негативно наелектрисане електроне, формирајући релативно јаке везе, налик најједноставнијим гасовима, два спојена атома кисеоника са сложеним угљоводоницима који лебде у свемиру.

Група физичара је дошла до тога да електромагнетна поља могу променити распоред наелектрисања око атома. Наиме, пошто је светлост електромагнетно поље које се брзо мења, пљусак правилно усмерених фотона може да гурне електроне у положаје који могу бити "видљиви".

"Ако сада укључите спољашње електрично поље, ова расподела наелектрисања се помера", објашњава физичар Филип Хаслингер са Техничког универзитета у Бечу.

Посматрањем се уочава да је позитивно наелектрисање померено у једном правцу, негативно у другом правцу, а да атом одједном има позитивну и негативну страну, поларизован је.

Током спровођења студије, научници су користили ултрахладне атоме рубидијума да покажу да светлост заиста може поларизовати атоме на исти начин, што заузврат чини да иначе неутрални атоми постану "лепљиви".

"Ово је веома слаба привлачна сила, тако да морате да спроведете експеримент веома пажљиво да бисте могли да је измерите", наводе научници.

Тим научника је током експериметна "заробио" облак од око 5.000 атома испод златног чипа, у једној равни, користећи магнетно поље.

Да би открили суптилну привлачност за коју се сматра да се јавља између атома у електромагнетизму, истраживачи су морали да ураде неке пажљиве прорачуне.

При високим густинама, група научника је открила да до 18 процената атома недостаје на опсервацијским сликама које су снимали.

Верује се да су ова одсуства изазвана сударима уз помоћ светлости који су избацили атоме рубидијума из њиховог облака.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести