Шта радити када престане да ради звучник на мобилном телефону

Разлози зашто је ваш смартфон утихнуо могу бити бројни, али као и код већине ствари везаних уз технологију - постоји решење, пише Радио Сарајево.
e
Фото: pixabay.com

Пре него што се оберучке бацимо у коштац са звучницима, треба проверити да проблем није у самом хардверу. Најбоље је почети са ресетовањем уређаја. Након тога треба проверити репродукује ли се звук уређаја преко самог звучника, а не преко неког другог уређаја, пише тпортал.

То можете урадити тако што ћете ући у Settings > Connected devices и тамо видети је ли телефон спојен на неки Bluetooth уређај. Након тога би требало отићи у подешавања звука и проверити јесте ли случајно укључили ставку 'Не сметај' или неки слични облик тихог мода (Андроид смартфони се међусобно разликују, па због тога конкретна опција можда неће имати исто име на сваком уређају).

Након тога стишајте звучник до краја и онда га појачајте до краја. Покрените музику у позадини док је јачина на максимуму и минимуму како бисте проверили да се подешавања нису случају заглавила. Такође можете користити апликације које појачавају звук.

За изненадну тишину је можда крива и аплиакција за музику. Најбољи начин како то провјерити је пустити звоњаву телефона или аларма путем менија за звук. Мени се налази под Settings > Sound > Phone Ringtone.

Ручно искључите излаз за слушалице

Када искључите слушалице или звучнике из излаза за звук, Андроид то можда неће моћи препознати те ће уређај можда оставити у моду за слушалице, односно са искљученим звучником. Овај проблем обично се да ријешити помоћу стандардног ресетовања, али ако он не помогне, можете скинути апликацију Disable Headphone.

Очистите звучник

Звучник вашег смартфона с временом ће скупити прашину која може утицати на снагу звука. Прво што можете урадити је дунути у звучник помоћу уста или конзерве компримираног ваздуха. Друга опција је да покушате с усисавачем, премда предлажемо да га ставите на најслабију снагу како не бисте оштетили смартфон. Трећа алтернатива је стара четкица за зубе којом можете истрљати звучник.

Покушајте с тврдим ресетовањем

Ако звучници вашег уређаја функционишу у сигурном моду рада, тамо можете изоловати софтверски разлог због којег они не раде. Ако сте на проблеме са звучником добили након рада у некој апликацији, подешавањима или уређају - можете поништити оно што сте променили.

Ако вам ни то не пође за руком, време је за тврди ресет уређаја којем предлажемо да прибегнете само ако пребацивање у сигурни мод рада није било успешно. Опцију за ресетовање, односно брисање свог садржаја с уређаја можете наћи под Settings > System > Advanced >Reset options.

Водено оштећење

Ако вам звучник не ради након што вам је телефон пао у воду, време је за гашење уређаја и чекање док се не осуши. Када сте сигурни да је ваш смартфон сув - покушате активирати звучник кроз неку апликацију.

Последња опција

Ако нити једна од ових метода није помогла, постоји шанса да имате проблем с хардвером те да је време за одлазак до сервиса. С обзиром колико звучници вашег уређаја заправо раде, њихов квалитет ће с временом пасти - иако ова решења могу помоћи спасити 'мртви' звучник, она не гарантују да ће он након поправка радити заувек.

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести