Руски модул на кратко дестабилизовао Свемирску станицу, све под контролом

ВАШИНГТОН: Међународна свемирска станица (МСС) била је накратко дестабилизована, када су се млазни погони новопридошлог руског истраживачког модула “Наука” ненамерно покренули неколико сати након што је он пристао.
svemirska stanica pixabay
Фото: pixabay.com

Према извештају америчке свемирске агенције Насе, седам чланова посаде на станици, два руска и три Насина астронаута, као и јапански и астронаут Европске свемирске агенције из Француске, ни једног тренутка нису били у непосредној опасности, преноси Ројтерс.

Наса је на Твитеру саопштила да су мотори модула почели неочекивано да се покрећу јуче у 12.45 померајући станицу за 45 степени изван положаја, а комуникација са посадом МСС је током инцидента прекинута на неколико минута, али они заиста нису осетили никакво кретање док се свемирска станица нагињала пола степена у секунди све док тимови на Земљи нису успели да поврате контролу активирањем потисника на другом модулу.

Мотори "Науке" су на крају искључени, свемирска станица је стабилизована и њена оријентација враћена је у нормалу, а истрага о узроцима овог инцидента је у току, саопштила је Наса.

Инцидент је приморао Насу и Боинг да до најмање 3. августа одложе пробни лет свемирске летелице “Старлајнер” на МСС који је био предвиђен за данас.

Руски вишенаменски лабораторијски модул „Наука“ након 14 година чекања на Земљи и осам дана орбиталног лета пристао је јуче уз Међународну свемирску станицу.

“Наука“ је први руски сегмент који је у последњих 11 година послат на МС С, а пре њега је 2010. године лансиран мали истраживачки модул „Расвет“.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести